TIOR

Notarii au luat aceasta masura cu privire la darea in plata

Notarii au luat aceasta masura cu privire la darea in plataInformaţie de ultima oră despre darea în plată: notarii au scăzut cu 50% onorariile pentru persoanele care apelează la această lege. Notificarea pe care românii o trimit băncilor cu privire la darea în plată costă la notari 100 de lei.

Notarii au stabilit de comun acord să reducă la jumătate onorariile pentru darea în plată. Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România va propune acum Ministerului Justiţiei această măsură, care, potrivit acesteia, este o soluţie bună pentru a-i ajuta pe românii care sunt nevoiţi să-şi dea locuinţele în plată.

Ce spun oamenii implicaţi în darea în plată?

Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, este încântat de hotărârea luată de către notari. "Este extraordinar ceea ce notarii au hotărât. Să ţinem cont că sunt privaţi şi că cei care dau în plată reprezentau o nouă sursă de venituri pentru ei. Dar au decis să vină în ajutorul lor, ceea ce Guvernul nu vrea să facă, deşi poate. Ministerul Finanţelor Publice nu spune că nu se poate elimina impozitul pe acest transfer de proprietate fără preţ, ci motivează că aşa e legea”, a declarat acesta.

Cu privire la impactul legii dării în plată, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi-a exprimat punctul de vedere, declarând: "Dominantă este incertitudinea. Pe ce ne-am bazat? Pe opiniile care s-au exprimat în piaţă, de către jurişti, bancheri, pe faptul că noi nu vedem exact care va fi reacţia diverşilor debitori şi pe câteva interpretări greu de clarificat ale textului legii".

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, este de părere că riscul foarte mare al legii dării în plată este că multe persoane vor solicita cedarea locuinţelor, chiar dacă pot încă să-şi plătească ratele: "Avem propriile emoţii. Sperăm că această lege să nu-i încurajeze într-o măsură prea mare pe cei care pot să plătească, dar nu mai vor. Doar BNR are aceste statistici, pe care le monitorizează, însă este prematur să fie făcute publice. Suntem atenţi la comunicarea pe acest subiect, pentru că nu dorim să mărim riscul, prin declaraţiile noastre", a spus domnul Dănescu.

Până acum nu avem un număr oficial al celor care au solicitat cedarea locuinţelor prin legea dării în plată, deşi au fost vehiculate câteva informaţii cu privire la acesta.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI