TIOR

Noi scaderi pentru creditele in lei – Robor-ul la 3 luni, sub 2% pe an

Noi scaderi pentru creditele in lei – Robor-ul la 3 luni, sub 2% pe anRobor-ul la 3 luni, indicatorul după care se calculează ratele la majoritatea creditelor în lei, a coborât, în premieră, la sub 2% pe an. În consecinţă, analiştii economici sunt aproape siguri că împrumuturile în moneda naţională vor ajunge la valori similare cu cele în euro.

 

În ultima jumătate de an, creditele în lei s-au ieftinit cu peste 50%, datorită reducerilor dobânzii de politică monetară şi ale indicatorilor Robor. Acum, odată cu reducerea Robor-ului la 3 luni sub valoarea de 2% (mai precis 1,99%), ratele creditelor în moneda naţională devin similare ca valoare cu cele ale împrumuturilor în euro.

 

Deoarece dobânda de politică monetară se află la un nivel aproape dublu faţă de indicatorul ROBOR la 3 luni, analiştii economici sunt de părere că dobânzile pe piaţă interbancară nu vor putea fi reduse mai mult, cel puţin în următorii 2 ani. Conform estimărilor acestora, indicatorul Robor la 3 luni va rămâne în jurul pragului de 2% până la sfârşitul lui 2015. Acest lucru se traduce prin rate reduse ale creditelor de retail în lei.

 

În urmă cu 7-8 ani, dobânzile la ipotecarele în lei se încadrau în jurul valorii de 11-12%. La ora actuală, cele mai accesibile credite ipotecare în lei au o dobândă anuală efectivă de aproximativ 6% pe an. Ultima ajustare a dobânzilor la împrumuturile în lei a fost în decembrie 2013. După ce ratele vor fi actualizate după Robor-ul la 3 luni actual, acestea vor fi similare ca valoare cu cele ale creditelor ipotecare în euro.

 

În octombrie 2013, băncile din România au vândut aproximativ 2.000 de credite ipotecare în lei, de până la cinci ori mai multe faţă de celelalte luni ale anului trecut.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI