TIOR

Ministerul Finantelor raspunde: Nu marim taxe si impozite

Ministerul Finantelor raspunde: Nu marim taxe si impoziteZilele trecute au apărut în presă numeroase zvonuri despre noul proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, care prevedea mărirea taxelor și impozitelor, inclusiv impozitul pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice.

Ministerul Finanțelor dezminte informațiile printr-un comunicat de presă transmis ieri. Singurele măsuri au fost și sunt vizate cele de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice, apare în comunicat.

"Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Comunicatul precizează faptul că Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii pentru angajatori și angajați. Nici Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt în vizorul majorării taxelor.

"În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice. Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii”, se arată în comunicat.

În cadrul unui emisiuni televizate, Ministrul Finanțelor, Anca Dragu a susținut faptul că nu a ajuns la ea niciun astfel de proiect și nu își asumă nicio majorare a taxelor și impozitelor.

”În acest moment, la Ministerul Finanţelor lucrăm la un proiect de simplificare a măsurilor din Codul fiscal. În niciun caz nu vom creşte taxe sau impozite, indiferent că e vorba de impozit pe venit, pe profit sau contribuţii. Nu a ajuns pe masa mea un asemenea proiect. Nu îmi asum aceste modificări. Repet, vizăm măsuri clare de simplificare a unor situaţii din Codul fiscal. În 2-3 zile maxim îl vom pune în dezbatere publică”, a spus Anca Dragu.

În informațiile prezentate de un site economic, proiectul de Cod fiscal le impunea angajatorilor, sub amenințarea amenzii, să majoreze salariile brute. Mai mult, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului se măreau de la 10.5% la 21.7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5.5% la 8.9%. În plus, impozitul pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice creștea la 16%, ca activități independente, față de 1% sau 3% pentru valoarea proprietății vândute.

Ministrul Finanțelor a fost chemată să dea explicații în parlament pe 19 septembrie.

Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI