TIOR

Legea pe care o asteptau toti – creditele se vor ieftini uluitor!

Legea pe care o asteptau toti – creditele se vor ieftini uluitor!Deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, pregăteşte o lege pentru conversia creditelor din franci elveţieni sau euro în lei. Conform proiectului de lege, românii cu credite în valută vor avea posibilitatea să-şi treacă împrumuturile în lei, iar dobânzile vor fi cele de la momentul acordării creditelor!

„Vom cere să se procedeze aşa cum se arată în Directiva Europeană, care spune că banca trebuie să propună clienţilor conversia creditelor contractate în valută în cazul în care cursul respectivei valute a crescut cu mai mult de 20% faţă de valoarea pe care o avea în ziua contractării sale. Cu alte cuvinte, vom propune conversie la curs istoric plus o marjă de 20%. Vom depune amendamentul în zilele care urmează”, declara în urmă cu aproape o lună deputatul Daniel Zamfir.

Acum se pare că legea are într-adevăr sorți de izbândă

O eventuală punere în aplicare a legii în această formă i-ar scuti de plăți uriașe în special pe românii care au cumpărat credite în franci elveţieni şi acum achită rate chiar şi de 2 ori mai scumpe decât la momentul acordării împrumuturilor.

Desigur că impactul asupra băncilor va fi unul mare (acestea vor trebui să gestioneze pierderi mari), însă, din punctul de vedere al consumatorilor legea este una excelentă. Fiind o măsură populistă, sunt șanse mari ca Guvernul și Parlamentul să-și dea acordul pentru punerea ei în aplicare.

În ultimii 2 ani, băncile din România care au vândut credite în franci elveţieni înainte de aprecierea monedei din Ţara Cantoanelor, au avut oferte de reducere a dobânzilor, fie la conversia împrumuturilor în lei sau euro, fie chiar şi la păstrarea împrumuturilor în franci. Totuşi, discounturile nu au adus creditele la valoarea din anii 2007-2008.

Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI