Legea darii in plata – pericolul iminent pentru banci

16-06-2016 / Blog credite imobiliare

Legea darii in plata – pericolul iminent pentru banciLegea dării în plată poate cauza un pericol iminent pentru bănci, potrivit lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. Despre ce este vorba şi care sunt soluţiile pentru prevenire aflaţi în continuare.

Creşterea ratei creditelor neperformante este unul dintre pericolele iminente pe care legea dării în plată îl prezintă, conform lui Florin Georgescu. “Sunt câţiva factori care pot conduce la creşterea ratei de neperformanță în sistemul bancar românesc. Principalul factor se referă la impredictibilitatea cadrului legal. Avem recenta Lege a dării în plată, aprobată în aprilie şi intrată în vigoare pe 13 mai”, explică acesta.

Cu alte cuvinte, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României spune că instabilitatea legislativă cauzată de legea dării în plată va forța băncile să-şi mărească şi mai mult capitalul, care va avea ca şi consecinţă urcarea ratei de neperformanță.

Doar riscul pe care instituţiile de creditare şi-l asumă pentru că orice debitor ar putea renunţa la imobilul achiziţionat prin împrumut obligă băncile să ia în calcul urcarea capitalului. Practic, fiecare notificare trimisă de către debitori băncilor atrage după sine pierderi pentru creditori, întrucât aceştia nu-şi mai recuperează în întregime sumele datorate de la clienţi şi trebuie să folosească provizioane suplimentare.

Ce soluţii sunt?

Pentru a controla nivelul ratei creditelor neperformante, trebuie asigurate stabilitatea şi predictibilitatea cadrului naţional legislativ, racordat total la regimul legislativ din UE, a mai spus Georgescu. În plus, aceste lucruri sunt insuficiente dacă băncile nu vor fi responsabile în activitatea de creditare şi îşi vor gestiona eronat managementul riscului.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.