TIOR

Legea darii in plata, pe ultima suta de metri?

Legea darii in plata, pe ultima suta de metri?Legea dării în plată urmează să fie votată săptămâna această în plenul Senatului, după care se va dezbate în Camera Deputaţilor. O decizie privitoare la aprobarea acesteia ar putea fi luată cât de curând.

Un subiect ţine capul de afiş pe agenda publică din România de mai multe luni: legea dării în plată. Importanţa acesteia a crescut o dată cu votarea sa în Parlament la sfârşitul lunii noiembrie 2015, iar în acest an chiar şi Banca Centrală Europeană şi-a exprimat punctul de vedere pe această temă, criticând forma actuală a legii.

Totuşi, chiar dacă instituţiile de creditare şi BNR au cerut modificarea legii dării în plata, până acum au fost refuzate toate amendamentele acestora. Cele mai importante solicitări au fost excluderea programului Prima Casă din lege, fixarea unui plafon maxim al creditelor ipotecare până la care legea să fie aplicabilă (de 150.000 euro) şi neretroactivitatea legii dării în plată.

Deja 2 dintre băncile din România au luat măsuri preventive. Raiffeisen Bank a crescut avansul la creditele imobiliare, o mutare surprinzătoare având în vedere contextul. Avansul la creditele imobiliare în lei este acum de 35%, iar cel la creditele în euro este de 40%. Raiffeisen percepea un avans de 15%, respectiv 25%.

De asemenea, Bancpost a mărit avansul la creditele ipotecare în lei şi în euro. Ipotecarele în lei necesită un avans de 33% (de la 15%), iar cele în euro necesită un avans de 43% (de la 25%).

Legea dării în plată va mai trece în această săptămâna pe la Comisia Juridică şi după aceea în plenul Senatului. Se pare că există o şansă importantă ca legea să fie respinsă de către Curtea Constituţională din cauza clauzei de retroactivitate, potrivit experţilor din sistemul juridic.

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI