TIOR

Legea darii in plata, dezbatuta astazi la CCR

Legea darii in plata, dezbatuta astazi la CCRCurtea Constituțională a României  va dezbate astăzi excepțiile de neconstituționalitate ridicate în privința legii dării în plată, spun surse din cadrul instituției. Au fost depuse până în acest moment la Curtea Constituțională a României 471 de sesizări din partea băncilor.

România are nevoie de măsuri care trebuie să stimuleze piața economică și să atragă fonduri și investiții, susține Banca Comercială Română. ”Legea Darea în Plata este gândită într-o paradigmă eronată (și susceptibil neconstituțională), constituindu-se ca un impediment pentru siguranța și stabilitatea economică a României și reducând credibilitatea mediului de investiții local. Atât timp cat legile nu vor încuraja solutii comerciale la provocări sociale, iar politicile economice nu vor stimula atragerea de finanțări și investiții, intermedierea financiară se va restrange și la fel se vor restrange și premisele pentru prosperitate pe termen lung în Romania.”

Reprezentații băncilor mai spun că legea nu ar respecta un principiu constituțional de bază, retroactivitatea.

Topul dosarelor de contestare a legeii dării în plată  până la începutul lunii septembrie era condus de Raiffeisen Bank - 40, urmată de Bancpost, 37, Banca Transilvania cu 24 de dosare și Banca Românească cu 23 de dosare. Unicredit și Intesa Sanpaolo au depus câte un singur dosar la CCR.

În urmă cu o săptămână, Raiffeisen Bank câștiga prima bătălie cu legea dării în plată. Este vorba de o victorie într-un apel dintr-un proces în care a contestat o notificare de dare în plată depusă de doi debitori din Ialomița.

La începutul lunii august, aproximativ 3.900 de notificări au fost trimise către 24 de bănci din momentul publicării în monitorul oficial a legii dării în plată, aproximativ 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare. În 64 la sută din cazuri, valoarea creditului rămas datorat băncii de către debitor este mai mare decât valoarea garanției. Din cele peste 3.900 de notificări, 2.634 au fost contestate de instituțiile financiare, aproximativ două din trei cereri. Din aceste cereri de dare în plată, 1.000 sunt la BCR și 800 la Raiffeisen Bank.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI