TIOR

Legea darii in plata – confuzie, amenintari, incertitudine

Legea dării în plată, care a bulversat întreaga Românie, ar trebui să intre în vigoare din data de 13 mai 2016. Până atunci însă băncile continuă să ia măsuri de creştere a avansului creditelor de locuinţe, guvernatorul BNR declară că nu vede ce lucruri bune va aduce legea, iar, cei mai importanţi actori – românii de rând – nu au răspunsuri clare despre procedurile legii dării în plată.  CEC Bank – următoarea bancă ce plusează la avansul creditelor  Cu fiecare săptămână care trece mai apare o bancă ce anunţă creşterea avansului la creditele de locuinţe în România. După ce săptămâna trecută BRD şi Alpha Bank au urcat avansurile chiar şi până la 40% (pentru creditele în euro) şi până la 35% (pentru creditele în lei), acum a venit rândul celor de la CEC să ia aceeaşi măsură. Astfel, de la 9 mai, banca urcă avansurile împrumuturilor în lei şi în valută de la 15% la 30%, ca răspuns direct la promulgarea legii dării în plată.  Vă reamintim că acestea nu sunt doar cazuri izolate. Chiar dinainte de adoptarea legii, Raiffeisen, Banca Românească, Intesa şi Bancpost luaseră măsuri similare.  BRD, anunţ şocant!  Situaţia se anunţă a fi şi mai gravă de atât. Pe lângă faptul că accesul la creditare va fi îngreunat din cauza avansurilor mari, oficialii celei de-a două bănci din ţară după active, BRD, se gândesc serios dacă mai are rost să se concentreze pe segmentul de credite imobiliare!  “În funcţie de reglementare şi de toate constrângerile legislative, vom vedea în ce măsură mai are sens pentru banca să se focuseze pe zona de credite imobiliare. Vom trata subiectul cu o prudenţă care vine din reglementări. Există directive europene, băncile trebuie să îşi organizeze activitatea conform regulilor şi practicilor sănătoase. Vom găsi metode să încercăm să rămânem în acelaşi trend şi să ajutăm debitorii” a declarat Flavia Popa, secretar general BRD, pentru zf.ro.  Isărescu nu găseşte niciun beneficiu al legii dării în plată  “Legea dării în plata se remarcă printr-un grad extrem de ridicat de imprecizie. Sunt puşi laolaltă cei care nu pot să plătească cu cei care nu vor să plătească. Cu greu se poate face o evaluare corectă a impactului. Trebuie să vedem reacţiile diverşilor debitori, reacţiile băncilor. Mi-e greu să spun care vor fi beneficiile acestei legiLegea dării în plată, care a bulversat întreaga Românie, ar trebui să intre în vigoare din data de 13 mai 2016. Până atunci însă băncile continuă să ia măsuri de creştere a avansului creditelor de locuinţe, guvernatorul BNR declară că nu vede ce lucruri bune va aduce legea, iar, cei mai importanţi actori – românii de rând – nu au răspunsuri clare despre procedurile legii dării în plată.

CEC Bank – următoarea bancă ce plusează la avansul creditelor

Cu fiecare săptămână care trece mai apare o bancă ce anunţă creşterea avansului la creditele de locuinţe în România. După ce săptămâna trecută BRD şi Alpha Bank au urcat avansurile chiar şi până la 40% (pentru creditele în euro) şi până la 35% (pentru creditele în lei), acum a venit rândul celor de la CEC să ia aceeaşi măsură. Astfel, de la 9 mai, banca urcă avansurile împrumuturilor în lei şi în valută de la 15% la 30%, ca răspuns direct la promulgarea legii dării în plată. Mai mult decât atât, CEC Bank va crește și dobânzile, cu 1% pentru creditele în lei și cu 2% pentru cele în valută.

Vă reamintim că acestea nu sunt doar cazuri izolate. Chiar dinainte de adoptarea legii, Raiffeisen, Banca Românească, Intesa şi Bancpost luaseră măsuri similare. Astfel, dacă tot mai multe bănci din țară vor face aceleași lucruri, atunci toata povara creditării va cădea pe programul Prima Casă.

BRD, anunţ şocant!

Situaţia se anunţă a fi şi mai gravă de atât. Pe lângă faptul că accesul la creditare va fi îngreunat din cauza avansurilor mari, oficialii celei de-a două bănci din ţară după active, BRD, se gândesc serios dacă mai are rost să se concentreze pe segmentul de credite imobiliare!

“În funcţie de reglementare şi de toate constrângerile legislative, vom vedea în ce măsură mai are sens pentru bancă să se focuseze pe zona de credite imobiliare. Vom trata subiectul cu o prudenţă care vine din reglementări. Există directive europene, băncile trebuie să îşi organizeze activitatea conform regulilor şi practicilor sănătoase. Vom găsi metode să încercăm să rămânem în acelaşi trend şi să ajutăm debitorii” a declarat Flavia Popa, secretar general BRD, pentru zf.ro.

Isărescu nu găseşte niciun beneficiu al legii dării în plată!

“Legea dării în plata se remarcă printr-un grad extrem de ridicat de imprecizie. Sunt puşi laolaltă cei care nu pot să plătească cu cei care nu vor să plătească. Cu greu se poate face o evaluare corectă a impactului. Trebuie să vedem reacţiile diverşilor debitori, reacţiile băncilor. Mi-e greu să spun care vor fi beneficiile acestei legi", a spus guvernatorul BNR într-o conferinţă de presă. Cu alte cuvinte, guvernatorul băncii centrale nu poate găsi nici măcar un beneficiu pentru legea dării în plată!

Şi românii de rând încotro?

Între timp, românii de bună-credinţă nu au răspunsuri clare despre costurile pe care le presupun legea dării în plată. Spre exemplu, nimeni nu ştie cât i-ar putea costa notificarea băncii cu privire la darea în plată sau cât sunt onorariile avocaţilor... Există costuri suplimentare pe lângă cele 2 menționate mai devreme? Cel puţin până la 13 mai nici nu vor afla...

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI