TIOR

Legea darii in plata – cauza unui cataclism pe piata de credite

Legea darii in plata – cauza unui cataclism pe piata de crediteLegea dării în plată este cauza unui cataclism pe piaţa de credite din România. Chiar dinainte de promulgarea legii dării în plată, instituţiile de creditare au ameninţat cu mărirea avansurilor la creditele ipotecare cu garanţii imobiliare şi chiar au şi luat această măsură (vezi Raiffeisen Bank, Banca Românească, Garanti Bank, Bancpost şi Intesa Sanpaolo), iar acum, la câteva săptămâni de la oficializarea legii, alte bănci mari au făcut acelaşi lucru: BCR, BRD, CEC Bank şi Alpha Bank.

Teama că vor pierde bani mulţi dacă românii îşi vor ceda locuinţele cumpărate prin credite ipotecare cu garanţii imobiliare le-a făcut pe bănci să-şi ia măsuri de siguranţă ca urmare a promulgării legii dării în plată. Primul şi cel mai dur pas pe care acestea l-au făcut a fost să crească avansurile la împrumuturi. Astfel, dacă înainte un român putea să-şi ia un credit de locuinţe în lei cu un avans de doar 15% şi cu un avans de 25% la euro, acum avansurile cerute de bănci sunt cu mult mai mari, de până la 43%!

Raiffeisen a dat tonul

Raiffeisen Bank a fost prima bancă din România care a crescut avansul la creditele imobiliare, o mutare curajoasă şi surprinzătoare, având în vedere contextul (legea încă nu fusese votată şi încă se mai puteau face modificări favorabile pentru instituţiile de creditare). Noul avans solicitat de Raiffeisen la creditele imobiliare în lei a devenit 35%, iar cel la creditele în euro a devenit 40%.

Rând pe rând, Banca Românească, Bancpost, Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo au luat aceeaşi măsură dură pentru românii care vor credite de locuinţe. Dintre acestea, Bancpost a urcat cel mai mult avansul, până la 43% (pentru creditele ipotecare în euro)!

BCR şi BRD intră în joc

La câteva săptămâni de la promulgarea legii dării în plată, primele 2 bănci din ţară după numărul de active, BRD şi BCR, au decis că este momentul să urce şi ele avansurile la credite.

BRD a fost cea dintâi. Noul avans la ipotecarele în lei a fost urcat la 35%, faţă de 15%, cât cerea înainte banca! De asemenea, începând cu 9 mai 2016, şi BCR a înăsprit condiţiile de creditare, urcând avansul până la aceeaşi valoare, de 35%!

Alpha Bank şi CEC Bank s-au alăturat grupului şi au anunţat că românii care vor să cumpere credite de locuinţe vor trebui să plătească avansuri considerabil mai mari.

De ce se tem atât de mult bancherii?

Poate cea mai importantă nemulţumire a băncilor este faptul că legea dării în plată se va aplica şi retroactiv, adică şi creditele semnate înainte de votarea legii vor fi eligibile pentru darea în plată. Conform reprezentanţilor instituţiilor de creditare, acest lucru ar fi neconstituţional.

De asemenea, bancherii mai spun că legea dării în plată încalcă dreptul de proprietate privată, prin privarea forţată a instituţiilor de credit de bunurile proprii (drepturile de creanţă) şi discriminează băncile în raport cu alţi creditori.

Se pare că şi poziţia Comisiei Europene a fost şi este nefavorabilă legii dării în plată. Mai multe informaţii puteţi găsi în articolul DezvoltatorImobiliar.ro despre Comisia Europeană şi legea dării în plată.

Toată presiunea cade pe programul Prima Casă

Din cauza ultimelor evenimente, sunt şanse foarte mari ca românii să se îndrepte spre programul Prima Casă în număr şi mai mare. Ce ne facem însă dacă Statul va continua să amâne alocarea de noi plafoane Prima Casă? Cel mai probabil, vom ajunge într-un blocaj al pieţei de creditare.

Până atunci, românii de rând, cărora le este greu să scoată din buzunare un avans de 30% pentru un credit, vor trebui să aştepte şi să spere.

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI