TIOR

Legea darii in plata: avertisment dur din partea Europei

Legea darii in plata: avertisment dur din partea EuropeiEuropa trimite un dur semnal de alarmă către România. În Raportul de ţară al României pentru 2016, Comisia Europeană avertizează direct ţara noastră asupra numeroaselor pericole pe care legea dării în plată le prezintă.

Scăderea creditării, periclitarea stabilităţii sectorului financiar, implicaţii negative pentru întreaga economie. Acestea sunt doar unele dintre dezastrele pe care legea dării în plată le va aduce dacă va fi adoptată, avertizează nimeni altcineva decât Comisia Europeană.

“Aplicarea retroactivă a legii privind darea în plată pentru stocul existent de împrumuturi, astfel cum se prevede în forma actuală a acestei legi, poate constitui o provocare pentru mai multe instituţii de credit şi poate antrena, în viitor, o activitate de creditare mai redusă. Dacă va fi adoptată din nou de către parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar şi cu implicaţii asupra întregii economii”, sunt cuvintele de început ale Comisiei Europene despre pericolele legii dării în plată.

În termeni simpli, fiecare român trebuie să se aştepte la o scumpire uriaşă a creditelor dacă legea dării în plată este adoptată aşa cum este acum. Deja, 4 bănci din România (Raiffeisen, Banca Românească, BRD şi Bancpost) au majorat avansurile pentru împrumuturile de locuinţe, chiar şi până la 50%. Dacă facem un exerciţiu şi ne imaginăm că toate băncile vor lua această măsură trebuie să ne întrebăm: cine îşi va mai permite să-şi cumpere casă?

De asemenea, pentru că riscul legii nu este predictibil, iar acest lucru va avea efecte catastrofale pentru economie (încrederea investitorilor va scădea foarte mult), băncile, firmele de construcţii, dezvoltatorii imobiliari, investitorii străini şi toţi ceilalţi jucători din sectorul economic şi financiar vor avea de suferit! Asupra întregii economii se va aşterne o incertitudine care cu greu va putea dispărea!

Darea în plată ar trebui să fie, conform legii, “doar una dintre opţiunile voluntare care ar trebui să fie disponibile pentru rambursarea datoriei”

Comisia Europeană nu se opreşte aici cu atacurile asupra legii dării în plată. În Raportul de ţară al României, Comisia Europeană atrage atenţia că darea în plată, conform directivelor UE, ar trebui să fie stabilită de comun acord, între creditor şi debitor. După cum ştim, în forma actuală a legii, creditorul poate hotărî oricând doreşte să cedeze bunul ipotecat către debitor (bancă), indiferent dacă aceasta este de acord sau nu. Concluzia? Legea nu respectă legislaţia Uniunii Europene!

Legea dării în plată se aplică pentru toate tipurile de credite

Comisia Europeană critică legea dării în plată şi din punctul de vedere al largii sale aplicabilităţi. Întrucât proiectul de lege al dării în plată acoperă toate contractele de credit dintre persoane fizice şi bănci, care sunt garantate cu locuinţe, asta înseamnă că şi firmele pot folosi legea, în cazul în care există codebitori persoane fizice! Atunci, care mai este rostul legii, care fusese anunţată iniţial cu surle şi trâmbiţe ca o lege socială, doar pentru românii care într-adevăr nu-şi mai pot plăti datoriile?! Să nu mai vorbim despre investitorii străini, care, cel mai probabil, se vor gândi de 2 ori înainte să mai aducă bani în România!

În raportul Comisiei Europene un semn de întrebare este legat şi de motivul pentru care legea dării în plată s-ar aplica şi creditelor de consum, dar şi creditelor performante.

Aşteptăm cu nerăbdare să aflăm ce se va întâmpla cu legea dării în plată, având în vedere poziţia Comisiei Europene.

Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI