TIOR

Legea darii in plata - ajunge sau nu la instantele europene?

Legea darii in plata - ajunge sau nu la instantele europene? De la intrarea în vigoare a legii dării în plată, România pare a fi platoul de filmare al unui scenariu de luptă între bănci, cei care renunță la credite și stat. În momentul de față ne îndreptăm spre punctul culminant: Banca austriacă Raiffeisen International a trimis o scrisoare autorităţilor române, prin care anunţă că se va adresa instanţelor internaţionale.

Ce spune sesizarea către Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale? Reprezentanţii instituției financiare susţin că darea în plată reprezintă o încălcare a unui tratat între România şi Austria privind protecţia investiţiilor străine.

Raiffeisen Bank a propus un termen de 30 de zile până la care sa aibă loc negocierea între cele două părţi. Statul român prin Ministerul Finanţelor, confirmă că a primit scrisoarea din 17 august şi analizează situaţia prezentată.

Raiffeisen Bank a înregistrat în primele șase luni ale anului un profit net de aproximativ 36 de milioane de euro, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Reprezentanții băncii spun că provizioanele făcute de Raiffeisen pentru posibile pierderi ca urmare a intrării în vigoare a legii dării în plată, au fost mai mari decât profitul net al băncii din prima jumătate a anului. Volumul provizioanelor constituite de instituția financiară a fost de 42,5 milioane de euro, față de profitul de 36 de milioane de euro.

Mai mult decât atât, peste 150 de sesizări au fost trimise de bănci la CCR privind neconstituţionalitatea acestei legi. Cu alte cuvinte, românii care încearcă să scape de datorii cu ajutorul dării în plată, vor avea un drum lung de parcurs. Reprezentații băncilor spun că legea nu ar respecta un principiu constituțional de bază, retroactivitatea. Abia la finalul lunii septembrie, judecătorii CCR vor rezolva acest caz, momentan sunt în vacanță. Drept urmare, numărul sesizărilor cu siguranță va crește.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI