TIOR

Legea darii in plata ajunge la CCR cel mai devreme in octombrie

Legea darii in plata ajunge la CCR cel mai devreme in octombrieCurtea Constituțională a României (CCR) reia seria proceselor începând cu 13 septembrie. Dacă urmărim procedurile pe care le respectă CCR în cazul fiecărui dosar, legea dării în plată ar putea ajunge pe masa judecătorilor abia în luna octombrie.

Peste 200 de dosare împotriva legii dării în plată au fost înscrise la CCR până ieri. Conform procedurii Curții Constituționale a României, apare dosarul, e înregistrat, se fixează judecătorul raportor și magistratul asistent. Apoi se solicită punctul de vedere al autorităților (Camera Depuitaților, Senat, Guvern și Avocatul Poporului) care trebuie prezentat într-un termen de 30 de zile. După primirea punctelor de vedere se întocmește raportul de către judecătorul și magistratul asistent, și se prezintă raportul președintelui CCR pentru fixarea termenului de judecată. Urmează citarea părților, apoi se stabilește data ședinței publice. Pasul următor sunt deliberările secrete, se întocmește decizia care apoi este trimisă spre publicare în Monitorul Oficial.

Topul dosarelor de contestare a legeii dării în plată este condus de Raiffeisen Bank - 40, urmată de Bancpost, 37, Banca Transilvania cu 24 de dosare și Banca Românească cu 23 de dosare. Unicredit și Intesa Sanpaolo au depus câte un singur dosar la CCR.

România are nevoie de măsuri care trebuie să stimuleze piața economică și să atragă fonduri și investiții, susține Banca Comercială Română. ”Legea Darea în Plata este gândită într-o paradigmă eronată (și sussceptibil neconstituțională), constituindu-se ca un impediment pentru siguranța si stabilitatea economică a României și reducând credibilitatea mediului de investiții local. Atât timp cat legile nu vor încuraja solutii comerciale la provocări sociale, iar politicile economice nu vor stimula atragerea de finanțări și investiții, intermedierea financiară se va restrange și la fel se vor restrange și premisele pentru prosperitate pe termen lung în Romania.”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, anunța la începutul lunii august faptul că aproximativ 3.900 de notificări au fost trimise către 24 de bănci din momentul publicării în monitorul oficial a legii dării în plată, aproximativ 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare. În 64 la sută din cazuri, valoarea creditului rămas datorat băncii de către debitor este mai mare decât valoarea garanției. Din cele peste 3.900 de notificări, 2.634 au fost contestate de instituțiile financiare, aproximativ două din trei cereri.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI