Legea conversiei creditelor in franci elvetieni va fi votata astazi

18-10-2016 / Blog credite imobiliare

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni va fi votata astaziComisia juridică și Comisia de buget au decis ieri să elimine plafonul de 250.000 de franci elvețieni din legea conversiei creditelor. În urma modificărilor, cei care vor beneficia de prevederile acestei legi vor fi persoanele fizice care au calitatea de consumator.

Plenul Camerei Deputaților va da astăzi un vot final, urmând ca legea conversiei creditelor să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Dacă șeful statului nu va întoarce legea în Parlament, orice debitor cu credite în franci elvețieni va putea cere conversia în lei.
A fost eliminat și amendamentul ce prevedea ca gradul de îndatorare să fie mai mare de 50% din venituri. Astfel, se va putea converti în lei, orice tip de credit, la cursul din momentul acordării acestuia.

Tot ieri, s-a votat în unanimitate ca această conversie să fie făcută prin act adițional, iar în acest fel nu va exista posibilitatea să se realizeze și prin hotărâre judecătorească. Practic, băncile nu au dreptul să meargă în instanță împotriva clienților. Mai mult decât atât, refuzul realizării conversiei, poate aduce bănciilor amenzi contravenționale cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei, în funcție de fiecare caz în parte.

Banca Națională a României spune despre conversia creditelor în valută la un curs istoric că ar fi discriminatorie faţă de cei care s-au împrumutat în lei. La jumătatea lunii iunie, aproximativ 65% din totalul persoanelor fizice cu credite, aveau împrumuturi în lei, se arată într-un răspuns al BNR.
”În condiţiile în care debitorii care au contractat credite în lei au fost mai precauţi la risc şi au ţinut cont de recomandările BNR, de a se împrumuta în moneda în care îşi încasează veniturile, debitorii care s-au împrumutat în CHF (franci elveției) ar beneficia de avantaje considerabile”, apare în documentul BNR, semnat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

Mai mult decât atât, BNR susţine că o eventuală conversie la cursul istoric, ar putea afecta cursul de schimb, cu alte cuvite moneda națională s-ar deprecia. În plus, pentru a se reuși conversia întregului stoc de credite în franci elveţieni, băncile ar fi nevoite să cumpere echivalentul a 1,2 miliarde de euro.

Votul pentru această lege a fost amânat săptâmâna trecută din lipsă de cvorum. În cazul în care, astăzi, legea trece de plenul Camerei Deputaților, timp de 5 zile legea poate fi contestată de alte insituții ale statului. Legea întră în vigoare la 60 de zile după promulgarea legii de către Președintele României și apariția acesteia în Monitorul Oficial.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.