TIOR

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni – ADOPTATA de Parlament

legea conversiei adoptataLegea conversiei creditelor în franci elveţieni a fost adoptată, astăzi, cu unanimitate de voturi de plenul Camerei Deputaţilor. Legea a trecut de Parlament cu 248 de voturi pentru. Următorul pas: promulgarea de către Președintele Klaus Iohannis. 

Comisia juridică și Comisia de buget au decis ieri să elimine plafonul de 250.000 de franci elvețieni din legea conversiei creditelor. În urma modificărilor, cei care vor beneficia de prevederile acetei legi vor fi persoanele fizice care au calitatea de consumator.

A fost eliminat și amendamentul ce prevedea ca gradul de îndatorare să fie mai mare de 50% din venituri. Astfel, se va putea converti în lei, orice tip de credit, la cursul din momentul acordării acestuia.

Tot ieri, s-a votat în unanimitate ca această conversie să fie făcută prin act adițional, iar în acest fel nu va exista posibilitatea să se realizeze și prin hotărâre judecătorească. Practic, băncile nu au dreptul să meargă în instanță împotriva clienților. Mai mult decât atât, refuzul realizării conversiei, poate aduce bănciilor amenzi contravenționale cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei, în funcție de fiecare caz în parte.

Banca Națională a României spune despre conversia creditelor în valută la un curs istoric că ar fi discriminatorie faţă de cei care s-au împrumutat în lei. La jumătatea lunii iunie, aproximativ 65% din totalul persoanelor fizice cu credite, aveau împrumuturi în lei, se arată într-un răspuns al BNR.

Legea va intra în vigoare la 60 de zile după promulgarea legii de către Președintele României și apariția acesteia în Monitorul Oficial.

Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI