TIOR

Isarescu crede ca mai este loc pentru reducerea dobanzilor la credite

Isarescu crede ca mai este loc pentru reducerea dobanzilor la crediteCu toate că BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 3,5%, guvernatorul Mugur Isărescu este încrezător că băncile din România încă mai pot reduce costurile la credite. Pe ce se bazează şeful Băncii Naţionale a României?

 

Lichiditatea din piaţă (ce provine ca urmare a reducerii ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi valută), dar şi diferenţa încă mare dintre marjele dobânzilor active şi pasive sunt principalele motive invocate de către guvernatorul BNR pentru care băncile din România încă mai pot reduce costurile la credite. El a mai precizat că dobânzile pentru credite de consum sunt mai reduse în România faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, unde totuşi dobânda de politică monetară este mai scăzută. În schimb, creditele disponibile pentru IMM-uri sunt la un nivel mai mare în ţara noastră faţă de restul statelor din regiune.

 

Vineri, 28 martie 2014, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. Şi ratele rezervelor minime obligatorii au fost lăsate neschimbate (12% pentru lei şi 18% pentru valută), după ce în februarie 2014 acestea fuseseră reduse cu 3%, respectiv 2%.

Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI