ING: Sanse mari ca darea in plata sa intre in vigoare

25-04-2016 / Blog credite imobiliare

ING: Sanse mari ca darea in plata sa intre in vigoareConform unui studiu realizat de ING Bank, darea în plată va intra în vigoare aproape sigur. Probabilitatea de implementare a legii dării în plată este, potrivit băncii, de 70%.

"După ce guvernul a anunţat că nu va contesta legea dării în plata, scenariul nostru de baza este că va fi implementată (probabilitate de 70%), ceea ce ar putea avea un impact negative asupra activelor în lei", este menţiunea analiştilor de la ING Bank, într-un raport oficial.

Ce se întâmplă cu darea în plată după ce Parlamentul a dat aviz favorabil legii?

Legea dării în plata a plecat spre promulgare către preşedintele Klaus Iohannis în urmă cu 2 săptămâni. Acesta poate să o aprobe, ceea ce ar însemna implementarea actului normativ, sau să o trimită la Curtea Constituţională.

Votul din Camera Deputaţilor privitor la legea dării în plată a fost într-o proporţie covârşitoare în favoarea implementării. 207 voturi au fost pentru, doar unul împotriva şi o singură abţinere.

Cum Guvernul nu va contesta legea, rămâne că decizia preşedintelui este esenţială. Până la acest moment, reprezentanţii băncilor şi chiar BNR şi-au manifestat dezaprobarea pentru adoptarea legii dării în plată, iar motivele le regăsiţi în continuare.

De ce sunt nemulţumiţi bancherii?

Poate cea mai importantă nemulţumire a băncilor este faptul că legea dării în plată se va aplica şi retroactiv, adică şi creditele semnate înainte de votarea legii vor fi eligibile pentru darea în plata. Conform reprezentanţilor instituţiilor de creditare, acest lucru ar fi neconstituţional.

De asemenea, bancherii mai spun că legea dării în plată încalcă dreptul de proprietate privată, prin privarea forţată a instituţiilor de credit de bunurile proprii (drepturile de creanţă) şi discriminează băncile în raport cu alţi creditori.

Totuşi, parlamentarii au ţinut cont de sfaturile bancherilor şi au scos programul Prima Casă din legea dării în plată.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.