TIOR

Inevitabilul se produce cu legea darii in plata!

Inevitabilul se produce cu legea darii in plata!Preşedintele a promulgat legea dării în plată. Acesta ceruse iniţial reexaminarea legii dării în plată de către Parlament. Acum, după acceptul final al şefului statului, telenovela legii dării în plată poate intra în faza următoare.

La 2 săptămâni de la votarea legii dării în plată de către deputaţi, preşedintele a promulgat actul normativ. Ce se întâmplă de acum încolo? Răspunsul este simplu: în 15 zile de la publicarea legii dării în plată în Monitorul Oficial, orice debitor al unei bănci care are un credit imobiliar are probleme să-şi plătească ratele va avea posibilitatea să se prezinte la bancă pentru a ceda imobilul şi a scapa astfel de datorii.

Totuşi, băncile au anunţat deja în repetate rânduri că se vor adresa Curţii Constituţionale în legătură cu fiecare solicitare de dare în plată, aşa că este foarte interesant de văzut ce se va întâmpla în continuare, cu fiecare caz concret.

Legea dării în plată, fără Prima Casă, plafon maxim de 250.000 euro şi aplicare chiar şi pentru debitorii în executare silită

Legea dării în plată exclude programul Prima Casă, după ce BNR şi toate instituţiile de creditare din România s-au opus vehement integrării programului în actul normativ. De asemenea, o altă prevedere importantă a legii este urcarea plafonului maxim până la care se poate folosi legea (250.000 euro, faţă de 150.000 euro, plafonul recomandat de BNR).

În plus, legea dării în plată se va aplica şi pentru debitorii aflaţi în proces de executare silită, o măsură cel puţin ciudată.

Care sunt nemulţumirile bancherilor?

Poate cea mai importantă nemulţumire a băncilor este faptul că legea dării în plată se va aplica şi retroactiv, adică şi creditele semnate înainte de votarea legii vor fi eligibile pentru darea în plată. Conform reprezentanţilor instituţiilor de creditare, acest lucru ar fi neconstituţional.

De asemenea, bancherii mai spun că legea dării în plată încalcă dreptul de proprietate privată, prin privarea forţată a instituţiilor de credit de bunurile proprii (drepturile de creanţă) şi discriminează băncile în raport cu alţi creditori.

Elvila
TIOR

906.27 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI