TIOR

Guvernul Romaniei contrazice Senatul pe legea darii in plata

Guvernul Romaniei contrazice Senatul pe legea darii in plataGuvernul României şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la legea dării în plată. Prin vocea lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, executivul îşi doreşte ca legea dării în plată să excludă programul Prima Casă, iar caracterul social al legii să fie pronunţat.

Consideră ministerul de Finanţe că extinderea programului şi la creditele acordate prin Prima Casă nu ar fi benefic din perspectiva socială. Cei care au accesat Prima Casă nu par a fi, cel puţin din datele noastre, grevaţi de probleme sociale. Rata de neperformanță este extrem de mică, undeva la 0,04%. Asta înseamnă că nu întrevedem cazuri sociale acolo”, a declarat Dan Suciu, referitor la integrarea programului Prima Casă în legea dării în plată.

Argumentele Guvernului sunt foarte pertinente şi rezonabile, având în vedere nivelul foarte mare de notorietate şi de performanţă al programului Prima Casă. În eventualitatea în care programul va fi inclus în legea dării în plată, atunci nu doar românii din clasa medie care vor să-şi cumpere o casă vor fi afectaţi, ci şi dezvoltatorii imobiliari care au pe stoc locuinţe care se încadrează în bugetul de Prima Casă, dar şi băncile, care vor acorda mai greu credite imobiliare (cu avansul care se întrevede, de până la 40%). Astfel, excluderea programului din lege reprezintă un câștig pentru toate părțile.

Guvernul şi-a spus punctul de vedere şi privitor la caracterul social al legii dării în plată. Potrivit executivului, ar fi bine că această lege să-şi păstreze sau chiar să-şi consolideze caracterul social pe care părea să-l aibă atunci când a fost propusă, anul trecut. Un pas înainte a fost decizia senatorilor de a stabili un plafon maxim, de 150.000 euro, care îi scoate din start din ecuaţie pe cei care ar putea profita de efectele legii în plată şi îi avantajează pe românii cu bună credinţă, care chiar vor fi sau sunt în incapacitate să-și plăteasca ratele.

Senatorii au adoptat, luni, 29 februarie 2016, cu unanimitate de voturi, legea dării în plată. Legea va fi reexaminată, iar Senatul este prima Camera sesizată. Decizia finală va fi luată de către Camera Deputaţilor.

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI