TIOR

Esti restantier la un credit ipotecar? Iata ce solutii ai

Esti restantier la un credit ipotecar? Iata ce solutii aiPotrivit Autorității Bancare Europene (ABE), băncile trebuie să ia măsuri cât mai rapid pentru a-și ajuta clienții restanțieri la creditele ipotecare. Printre soluțiile oferite de către ABE se numără restructurarea creditelor, dar și explicarea alternativelor posibile ale clienților.

 

Executarea silită este ultimul dintre lucrurile pe care băncile trebuie să-l facă în cazul clienților care nu-și pot plăti ratele la credite, conform Asociației Bancare Europene. Instituția a analizat procedurile folosite de către băncile din Uniunea Europeană și a emis o opinie, în care prezintă câteva metode pentru ieșirea din acest impas. Raportul a fost trimis către Banca Națională a României.

 

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care-l pot face clienții băncilor este să comunice mai repede faptul că se confruntă cu probleme financiare. Astfel, băncile vor putea reacționa mai prompt și pot oferi soluții oamenilor, încă de dinaintea acumulării de restanțe la creditele ipotecare. În acest mod, dificultățile financiare sunt prevenite la timp, iar clienții nu vor mai fi în situația de a acumula datorii.

 

Mai exact, cum anume se poate derula un astfel de proces? Persoanele care doresc sprijin pentru a nu ajunge în imposibilitate de plată trebuie direcționate către departamentele băncilor care sunt capabile să ofere suportul necesar de care au nevoie. Toate informațiile care le trebuie acestora vor fi oferite în scris, pentru ca toți clienții să poată analiza în amănunt opțiunile pe care le au la îndemână. În plus, conform ABE, este nevoie și de reguli mai stricte împotriva intimidării clienților care au dificultăți de plată a ratelor de la creditele ipotecare.

 

Un registru special cu numele persoanelor care se confruntă cu probleme de achitare a restanțelor este obligatoriu să se afle în portofoliul băncilor, tocmai pentru a ușura foarte mult supravegherea felului în care sunt rezolvate aceste probleme. Toate persoanele care au nevoie de informații suplimentare referitoare la sumele datorate sau la numărul de rate neplătite și penalizările acumulate  vor trebuie să primească înștiințări la zi, din partea băncilor. De asemenea, aceste instituții vor trebui să le aducă la cunoștință clienților, din timp, măsurile care se vor lua în legătură cu aceștia.

 

Nu în ultimul rând, băncile au fost sfătuite să restructureze creditele din timp. Acest lucru se poate face prin extinderea perioadei creditării, modificarea dobânzii, asistarea clientului în vânzarea imobilului sau prin amânarea plății unor rate.

 

Sursa: conso.ro

 

Foto: dailybusiness.ro

Elvila
TIOR

903.71 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI