TIOR

Dobanda Robor sparge bariere dupa bariere

Dobanda Robor sparge bariere dupa bariereDobânda Robor la 3 luni a scăzut din nou, până la 0,77% pe an, cea mai mică valoare din istorie. Băncile vor actualiza ratele creditelor imobiliare, de consum şi ipotecare ale românilor la sfârşitul lunii martie, aşa că sunt şanse mari că populaţia să plătească mai puţin la datorii.

Comparativ cu sfârşitul lunii decembrie 2015, când indicatorul Robor la 3 luni afişa o valoare de 1,1% pe an, în dată de 18 februarie 2016 dobânda scăzuse până la 0,77% pe an. Concluzia este foarte simplă şi evidenţă: dacă tendinţa descrescătoare va continuă, atunci ratele la creditele românilor vor fi cu câţiva zeci de lei mai mici la finalul lunii martie 2016, când multe dintre instituţiile de creditare îşi vor actualiza costurile.

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobânda variabilă în funcţie de nivelul Robor la 3 luni, la care adaugă o marjă de 2-3% pentru creditele imobiliare şi de 8-12% pentru creditele de consum.

În ceea ce priveşte modul de calcul pentru creditele Prima Casă, băncile iau în considerare indicatorul Robor la 3 luni şi o marjă de 2%.

Dacă la începutul anului curent, Robor-ul la 3 luni depăşea valoarea de 1% pe an, această a scăzut la 26 ianuarie 2016 până la 0,88% pe an. În prima jumătate din acest an, dobânda Robor la 3 luni ar putea ajunge la minimul de 0,5% pe an, conform opiniei bancherilor.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI