Dobanda in lei Robor, la cea mai mica valoare din istorie

04-09-2013 / Blog credite imobiliare

Dobanda in lei Robor, la cea mai mica valoare din istorieDobanda în lei Robor a ajuns, în luna august, la cea mai mică valoare din istorie. Astfel, indicele Robor pe trei luni este de 3,7%. Ce efecte se vor vedea asupra împrumuturilor în lei și la ce trebuie să ne așteptăm în continuare veți afla în articolul nostru.

 

Dobânda în lei Robor, stabilă sau nu prea?

 

Pentru creditele în lei, dobânda interbancară Robor pe trei luni este reperul după care se calculează ratele. Cu alte cuvinte, orice modifcare a acesteia afectează ratele dobânzilor în moneda națională.

 

De la începutul lui 2013, dobânda în lei Robor a scăzut cu 2,3%, de la 6% la 3,7%. Care sunt opiniile analiștilor bancari în legătură cu tendințele dobânzii aflați în rândurile care urmează.

 

Cei de la BCR sunt de părere că dobânda în lei Robor pe trei luni se va stabiliza în jurul valorii de 4%. Cu toate acestea, cuvântul stabilitate nu a putut fi asociat cu dobânda Robor. În urma unei analize a site-ului conso.ro, s-a demonstrat că fluctuațiile Robor-ului pe trei luni au fost de minimum 1% în fiecare an din ultimul deceniu.

 

Dacă în 2005, dobânda în lei Robor a variat între 7,5% și 9,5%, în primul an de criză, 2008, dobânda a crescut cu peste 40%, de la 8,5% la 50%. Și in 2010 sau 2011 fluctuațiile au fost mari, de peste 1,5%.

 

Anul trecut, dobânda Robor pe trei luni a crescut de la 5% la începutul anului pana la 6%. Criza economică din Grecia a fost una dintre principalele cauze pentru această creștere.

 

Ce soluții sunt pentru stabilizarea dobânzilor în lei?

 

Potrivit celor de la conso.ro, dobânzile în lei se pot stabiliza doar dacă Banca Națională a României va lasă cursul de schimb mai liber.

 

Acest lucru este foarte greu de anticipat, având în vedere că, la fiecare problemă care cauza creșteri valutare, și dobânzile în lei se ridicau. Cel mai bun exemplu în acest sens este prima parte a crizei economice, din anii 2008-2009, când dobânzile Robor în lei se mențineau în jurul valorii de 15%.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.