TIOR

Doar presedintele mai poate respinge aceasta lege a creditelor

Doar presedintele mai poate respinge aceasta lege a creditelorMult mediatizata lege a stingerii creditelor ipotecare prin cedarea bunurilor către bănci mai poate fi respinsă de un singur om – preşedintele Iohannis.

 

În ultimele săptămâni un subiect fierbinte a fost în centrul atenţiei mass-mediei din România – legea privind darea în plată a bunurilor ipotecate către bănci. La mijlocul acestei săptămâni, Camera Deputaţilor a dat vot pozitiv, aşa că mai este nevoie doar de promulgarea ei de către preşedintele Iohannis!

 

Care sunt prevederile legii?

 

Conform proiectului de lege, debitorul (clientul băncii) va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului (banca). Acest lucru se poate aplica doar în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Debitorul are obligaţia să transmită creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate.

 

Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor. După comunicarea deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecări pentru stingerea creditului. Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicită sume de bani suplimentare.

 

Băncile se tem de un dezastru

 

"Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casă, care este garantat de FNGCIMM în proporţie de 50%. Astfel, au fost create premisele că băncile să reanalizeze condiţiile de creditare în sensul înăspririi acestora, cel puţin până la clarificarea situaţiei. Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituţia României şi cu cadrul legislativ european", este textul unui comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor, care atrage atenţia asupra pericolelor pe care promulgarea legii le reprezintă.

 

De cealaltă parte a baricadei

 

De altă părere este avocatul Gheorghe Piperea, care a declarat într-o conferinţă de presă “Cel mai important aspect al acestei legi (...) este că pune la dispoziţia consumatorului, persoanei fizice, care de regulă este foarte slab şi nebăgat în seamă, un mijloc de a determina banca să negocieze, lucru pe care banca nu îl face în momentul de faţă, pentru că acest comportament a fost andosat de BNR. Jumătate din creditul oferit prin programul Prima Casă este garantat cu casă cumpărată şi cu veniturile viitoare ale debitorului, jumătate este garantat de stat. Proiectul acesta de lege spune că dacă nu mai poţi să îţi plăteşti această datorie te duci la bancă şi oferi aeastă casă pentru a stinge datoria. Legea spune că datoria care se stinge nu este numai a debitorului, ci este şi a garantului. Deci, statul român va câştiga din această lege pentru a disponibiliza acei bani, banii nu vor mai fi blocaţi acolo pentru acele garanţii".

 

În eventualitatea în care legea va fi promulgată de preşedinte, rămâne de văzut câţi români vor folosi această soluţie de a-şi stinge datoriile la bănci.

 

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI