TIOR

Dilema darii in plata – jumatate din cereri sunt fara restante!

Dilema darii in plata – jumatate din cereri sunt fara restante!Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, până acum au fost trimise câteva mii de notificări pentru darea în plată. Ceea ce este surprinzător este că aproximativ jumătate din acestea au fost trimise de către debitori fără restante la credite.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a semnalat o problemă serioasă cu privire la darea în plată. Jumătate din solicitările către bănci au provenit de la clienţi care nici măcar nu au restanțe la plata creditelor!

“Avem în prezent câteva mii de cazuri de dare în plată, din care aproape jumătate nu aveau restanțe de plată. Aceasta este o problemă extrem de serioasă. Oameni care nu aveau probleme... Am stimulat o răzgândeală şi aceasta este o problemă”, a declarat Isărescu, citat de Agerpres.

Informaţiile potrivit cărora până acum au fost semnalate câteva mii de cazuri de dare în plată au fost colectate de BNR de la băncile comerciale. Având în vedere că iniţiatorii legii au declarat că în ţară sunt peste 900.000 români cu restanțe la împrumuturi, până acum numărul celor care vor să-şi cedeze locuinţele băncilor este relativ mic. Legea dării în plată a intrat în vigoare la data de 13 mai 2016.

Cum este posibil ca persoane fără restanțe la credite de locuinţe să poată trimite notificări de cedare a imobilelor către bănci este un răspuns pe care ar trebui să-l primim de la cei care au iniţiat şi votat legea.

Există şi părţi mai bune ale legii dării în plată

Băncile din România au vândut peste 5.000 de credite ipotecare în mai 2016, ca efect indirect al legii dării în plată. Valoarea totală a împrumuturilor a fost de 1,3 miliarde lei, cu 500 milioane lei mai mare faţă de mai 2015.

Datorită legii dării în plată, românii au cumpărat credite ipotecare într-un ritm foarte alert în mai 2016. Aproximativ 5.000 de ipotecare au fost vândute în a cincea lună din 2016, cu 2.000 mai numeroase faţă de aprilie. Astfel, stocul creditelor de locuinţe în lei a ajuns la 23,3 miliarde lei.

Elvila
TIOR

906.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI