TIOR

De la 13 mai iti poti ceda casa bancii!

De la 13 mai iti poti ceda casa bancii!Au mai rămas doar câteva zile până când soseşte termenul oficial de la care îţi poţi ceda casa către bancă. Renumita lege a dării în plată a fost promulgată în Monitorul Oficial pe 28 aprilie 2016, iar termenul de la care se aplică este 13 mai.

La jumătatea lunii mai 2016, debitorii care au dificultăţi să-şi plătească ratele la creditele de locuinţe pot decide să-şi cedeze casele la bănci. După notificarea băncii, posesorii de locuinţe au de aşteptat 30 de zile că să fie chemaţi de către banca la negocieri. Dacă acest lucru nu se întâmplă, debitorii pot beneficia de legea dării în plată fără că reprezentanţii instituţiilor de creditare să fie prezenţi, la un notar autorizat. Actul notarial este suficient pentru stingerea datoriilor şi renunţarea la casă.

Până acum este neclar cum poate cineva demonstra că are probleme să-şi plătească ratele şi vrea să-şi cedeze casa, acesta fiind un subiect de discuţie adus în faţă de către bănci. De asemenea, plafonul maxim, de până la 250.000 euro (ce reprezintă valoarea maximă a creditelor eligibile pentru legea dării în plată) este contestat de bancheri şi pe bună dreptate. Este greu de crezut că cineva care-şi permite un credit de casă atât de mare nu are suficienţi bani pentru a-şi achita ratele lună de lună, an de an.

Aplicarea legii dării în plată şi pentru debitorii aflaţi în executare silită este vazută ca un demers negativ de către bănci, la fel ca aplicarea retroactivă a legii.

Băncile vor creşte şi avansurile la credite!

Un efect al legii dării în plată este şi că băncile vor creşte avansurile la creditele de casă. Cel puţin, această este părerea analiştilor din mediul financiar-bancar, aşa că pe viitor trebuie să ne aşteptăm la înăsprirea condiţiilor de creditare.

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI