TIOR

Cumparatorii isi pot alege singuri evaluatorul pentru imobil

Cumparatorii isi pot alege singuri evaluatorul pentru imobilVești bune pentru cei care vor să-și ia o casă printr-un credit ipotecar! Guvernul a introdus reguli noi pentru piața creditelor imobiliare prin noua Ordonanță de Urgență 52/2016. Aceasta aduce reglementări importante pentru viitorii clienți ai băncilor dar și pentru cei care sunt executați silit.

Evaluatorul imobilului

Una dintre măsurile apărute în urma aplicării OUG este posibilitatea pe care au o cumpărătorii de a-și alege singuri evaluatorul imobilului. Rămâne și posibilitatea băncilor de a apela la un evaluator membru în ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A EVALUATORILOR DIN ROMÂNIA – ANEVAR.

Executarea silită

O nouă regulă se aplică și pentru executarea silită. Astfel, în cazul în care se ajunge aici, nu poate fi demarată mai devreme de trei luni de la declararea scadentei anticipate a creditului. Clientul are dreptul să-i solicite creditorului să-și vândă singur casa, iar banca va fi obligată să-i acorde acest drept pentru o perioadă de cel puțin 6 luni. După aceste luni, se poate declanșa executarea silită, dacă clientul nu reușește să vândă imobilul și să achite creditul.

Rata dobânzii penalizatoare

Conform Ordonanței de Urgență, rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix, ce nu poate fi însă mai mare de trei puncte procentuale, adăugate la rata dobânzii curente. Mai mult decât atât, „se interzice aplicarea dobânzilor penalizatoare la soldul creditului sau la valoarea totală a creditului ori la valoarea totală platită de către consumator”. În plus, se va elimina dobânda penalizatoare de la momentul începerii executării silite şi comisionul de rambursare anticipată, inclusiv pentru creditele cu dobândă fixă.

Una dintre măsurile principale prevăzute de Ordonanţa 52 este obligaţia insituților financiare de a informa clienţii cu privire la variaţiile de curs valutar şi de dobânzi.

Trebuie reținut faptul că ordonanța nu are caracter retroactiv, dar băncile trebuie să găsească soluții favorabile și pentru clienții vechi. 

Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI