TIOR

Cum poate pica sistemul unei banci? Povestea ING

Cum poate pica sistemul unei banci? Povestea INGSigur mulți dintre voi s-au confruntat în acest weekend cu problemele celor de la ING: fie că ați vrut să scoateți bani de la ATM-uri, fie că ați vrut să plătiți cu cardul la diferite magazine sau că ați vrut să faceți plăți online prin intermediul Home Banking. Sâmbătă, pe la prânz, serverele ING au picat...de tot. Și nu au clacat pentru o oră, două, ci până aproape de miezul nopții.

De ce a picat tot sistemul ING? Nu, nu a fost vorba despre un atac cibernetic al hackerilor internaționali. Iată pe larg răspunsul oficial al băncii:

„Ieri (sâmbătă), în timpul unui test planificat al sistemului de stingere a incendiilor din centrul nostru de date, eliberarea gazului Inergen a afectat în mod grav şi neaşteptat mai multe servere şi sistemul de stocare a datelor. În consecinţă, au fost afectate toate serviciile conectate: tranzacţiile cu cardul, operaţiunile la bancomat, serviciul de internet banking, sistemele de comunicare şi website-ul www.ing.ro. Ca urmare, o mare parte din tranzacţii nu au mai putut fi procesate.”

Ce este Inergenul? Inergen-ul este un amestec de 52% azot cu 40% argon și cu 8% dioxid de carbon. Conform părerilor unor specialiști, eliberarea acestui gaz se face cu presiune foarte mare, în acest fel se pare că supra-presiunea a creat un probleme hard-disk-urilor din serverele ING.

În caz că v-ați întrebat de ce nu ați primit niciun sms sau mail cu vreun anunț? Banca răspunde: ”De asemenea, şi comunicarea cu clienţii a fost mult întârziată, tot din cauza imposibilităţii de a accesa baza noastră de date”.

Pe lângă miile de nemulțumiri exprimate în mediul online, mai mulți utilizatori au tratat cu amuzament situația pe pagina oficială de Facebook ING.

”Dragă ING, de la orele 15:00 sunt blocat în restaurantul Carul cu Bere pentru că nu a funcţionat cardul. Iniţial am sperat că se va remedia problema repede, aşa că am mai comandat ceva de băut. 9 ore mai târziu am băut 6 beri, o sticlă de vin, o vodkă, ceva tărie şi am impresia că mi-am îmbunătăţit radical mişcările la dans. Rugămintea mea e să ţineţi sistemul căzut până mâine dimineaţă ca să am o scuză plauzibilă. Mersi mult!”, a scris Mihai Ghiţă.

Cei mai afectați au fost oamenii care se aflau în afara țării și aveau nevoie urgentă de bani. Totuși, au găsit într-un final un gram de umor.

”Eu era să fiu arestat în Rusia pentru că nu puteam să plătesc consumaţia la restaurant ... şi deja devenea suspect. Însă au reuşit (ING) să trimită pe cineva să îmi plăteasca nota, ceea ce mi se pare chiar frumos din partea lor. Deşi a fost ideea mea ! Oricum, felicitări ING şi să nu se mai repete! ”, a scris Radu Bogdan.

Există și o veste bună după acest weekend ”la pământ”. Reprezentanţii ING spun că vor returna comisioanele aferente retragerilor de numerar de la bancomatele altor bănci.

În scrisoare transmisă de instituția financiară se precizează faptul că acest incident a fost fără precedent în istoria ING România.

Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI