TIOR

Cum au evoluat creditele straine ale firmelor din Romania

Cum au evoluat creditele straine ale firmelor din RomaniaCompaniile din România aveau credite de 10,5 miliarde de euro de la băncile din afară, cele mai multe din Germania şi Austria. În comparaţie cu sfârşitul anului 2013, scăderea este de 550 de milioane de euro, după cum informează BNR, însă semnele sunt pozitive în ceea ce priveşte revenirea la nivelul din urmă cu câţiva ani.

 

Aproape 6,5 miliarde de euro, care reprezintă creditele străine ale firmelor din România, provin din finanţări ale băncilor austriece, adică 60% din totalul împrumuturile din afara României. De asemenea, băncile din Germania au oferit peste 3 miliarde de euro în credite, cu doar 50 de milioane mai puţin decât la sfârşitul anului 2013. Restul de 1 miliard de euro provin de la finanţări bancare din alte ţări.

 

În septembrie 2012, firmele din România aveau credite în valoare semnificativ mai mare decât acum, însă numărul a scăzut constant. Scăderea a fost de circa un miliard de euro.

 

În prezent, băncile din România s-au mai deschis către creditarea persoanelor fizice, însă pe segmentul companiilor lucrurile trebuie încă să se stabilizeze. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat asigurări că împrumuturile vor continua să crească în volum şi în următoarele luni.

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI