TIOR

Crestere de 1% a creditarii in lei in aprilie

Crestere de 1% a creditarii in lei in aprilieCreditarea în lei a crescut cu aproximativ 1% în aprilie, până la aproape 89 de miliarde de lei. Comparativ cu luna martie, creşterea a fost mai redusă cu circa 1,3%. Semnele revenirii creditului în lei sunt din ce în ce mai evidente.

 

Creşterea de aproximativ 1% în luna aprilie este încă un pas în faţă pentru creditarea în lei. Astfel, împrumuturile în moneda naţională au ajuns la aproape 89 de miliarde de lei, după ce şi în martie avansul a fost considerabil, de 2,3%. Comparativ cu aprilie 2013, stocul de credite în lei a crescut cu 6%. Avansul anual al creditelor în lei al persoanelor fizice este de 6,4%, faţă de doar 5,9%, în cazul companiilor.

 

Până la începutul anului 2014, creditul corporate fusese motorul creşterii creditării în lei. Primele 4 luni ale noului an au schimbat situaţia din piaţă, acum creditarea pentru persoane fizice fiind pe un trend pozitiv. Până la sfârşitul anului, analiştii economici prevăd că împrumuturile pe retail să continue la fel de bine, în timp ce împrumuturile pentru companii să se mai stabilizeze.

 

Creditele ipotecare şi imobiliare în lei au devenit la fel de accesibile ca şi costuri faţă de creditele în euro, datorită reducerilor dobânzii de politică monetară.

 

Elvila
TIOR

907.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI