TIOR

Creditul in lei creste, cel in euro scade

Creditul in lei creste, cel in euro scadeLa 49 de miliarde de euro (215 miliarde de lei) ajunge stocul creditelor bancare ale persoanelor fizice şi companiilor, la sfârşitul lunii iunie. Faţă de aceeaşi perioadă din 2013, scăderea este de 4%, în mare parte cauzată de reducerea cu 14% a finanţărilor în monede străine.

 

După o creştere anuală de circa 7%, creditul în lei se situa la 90,4 miliarde, în luna iunie. Finanţările în lei reprezintă acum aproximativ 40% din numărul total de credite, însă chiar şi pe fondul majorării numărului de persoane care le cumpără, scăderea împrumuturilor este greu frânată, din cauza reducerii interesului pentru creditele în valută.

 

Stimularea creditării în lei, impulsionată de măsurile luate de BNR (scăderea dobânzii-cheie şi reducerea rezervelor minime obligatorii).

 

Reducerea nivelului creditelor în euro a scăzut cu aproape 15% comparativ cu jumătatea anului trecut, până la 14 miliarde de euro. La polul opus, datorită ritmului excelent de vânzări ale creditelor Prima Casă în lei, împrumuturile ipotecare în moneda naţională sunt pe drumul cel bun.

 

Chiar dacă perspectivele pe termen scurt în ceea ce priveşte creditarea în euro sunt îngrijorătoare, pe termen mediu şi lung analiştii economici anticipează o revenire şi pe acest segment.

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI