TIOR

Creditele si depozitele din Romania, la parametri inalti

Creditele si depozitele din Romania, la parametri inaltiCreditele şi depozitele bancare din România crescuseră la finalul lunii aprilie 2016, comparativ cu 2015. Creditele se apreciaseră cu 3%, iar depozitele cu 10.5%.

Informaţie importantă în sistemul bancar românesc: volumul de credite şi volumul economiilor la bănci continuă să crească. 216,4 miliarde însumau în aprilie 2016 împrumuturile firmelor şi ale populaţiei, cu 3% peste nivelul din aprilie 2015.

Ce s-a întâmplat cu creditarea?

Cea mai importantă creştere de pe segmentul creditelor au avut împrumuturile în lei, care au avansat cu 21% în ultimul an, până la 115,7 miliarde. În acelaşi timp, împrumuturile în valută au scăzut ca volum cu 12%, până la aproximativ 100,7 miliarde. Asta înseamnă că acum cele mai numeroase credite acordate de bănci sunt cele în moneda naţională!

Dobânzile accesibile şi condiţiile de creditare foarte bune i-au determinat pe români să meargă la bănci pentru a-şi lua împrumuturi.

Depozitele bancare, creştere de 2 cifre

Pe de cealaltă parte, depozitele bancare au avut o creştere anuală de 10,5%, până la 251,5 miliarde RON. De remarcat faptul că acestea au fost preferate de români într-un număr neaşteptat de mare, întrucât dobânzile plătite de bănci sunt la minimele istorice (chiar şi de 1% pe an, în cazul depozitelor pe o perioada foarte scurtă).

Legea dării în plată îngreunează procesul de acordare a creditelor

Câteva cuvinte şi despre legea dării în plata, întrucât aceasta ar putea afecta viitorul creditării din România. Într-un articol anterior am arătat că încă mai sunt bănci care solicită avansurile vechi la iptoecare (de 15%), însă acestea sunt puţine şi nu au o baza de clienţi mare (precum Libra Bank, Banca Feroviară sau Marfin Bank). În aceste condiţii, de acum încolo, presiunea va fi pe programul Prima Casă, care va trebui să beneficieze de suficiente fonduri pentru a satisface în totalitate cererile românilor.

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI