TIOR

Creditele neperformante isi continua scaderea in Romania

Creditele neperformante isi continua scaderea in RomaniaCreditele neperformante din România îşi continuă scăderea în România. După ce la finalul lunii martie 2016, creditele cu restanțe ajunseseră la 13,52%, la capătul lunii mai acestea se reduseseră până la 12,4%. Comparativ cu mai 2015, scăderea este de 7%!

Potrivit BNR, rata creditelor neperformante din România este în cădere liberă. De la lună la lună, restanţele mai mari de 90 de zile ale populaţiei se reduc. Acesta este rezultatul presiunilor din ultimii ani, făcute de Banca Naţională pe băncile din ţară. De altfel, BNR a stabilit ca obiectiv pentru finalul acestui an ca rata de neperformanță să ajungă sub valoarea de 10%.

Vânzările de credite pentru populaţie le-au depăşit pe cele pentru companii!

Scăderea ratei creditelor neperformante nu este singură veste bună pentru bănci. Vânzările de împrumuturi pentru populaţie au atins noi culmi, chiar dacă împrumuturile pentru companii s-au redus.

Vânzările de credite noi pentru populaţie au fost, pentru prima dată în istorie, mai numeroase decât cele pentru companii, informează BNR. Intervalul analizat: ianuarie-mai 2016 şi ianuarie-mai 2015.

Băncile din România au vândut în primele 5 luni ale anului 2016 credite noi în valoare de 9,3 miliarde de lei către companii, mai reduse cu 4% în comparaţie cu acelaşi interval de anul trecut. La polul opus, vânzările de împrumuturi pentru populaţie au crescut cu aproape 50%, până la la 12,4 miliarde de lei.

Chiar dacă dobânzile medii la creditele noi pentru firme sunt la valori foarte mici, în jurul a 4% pe an, cu peste 2,5% mai reduse decât dobânzile pentru populaţie, bancherii sunt mult mai reticenţi să vândă împrumuturi către companii.

Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI