Creditele in lei, vedetele pietei

24-02-2016 / Blog credite imobiliare

Creditele in lei, vedetele pieteiCreditele în lei şi-au continuat creşterea şi în prima lună din anul 2016. 20% este avansul creditării totale în lei, care a ajuns la un stoc de 110 miliarde RON.

Conform BNR, băncile din România aveau la finele lunii ianuarie credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 216 miliarde de lei (circa 48 miliarde euro), în creştere cu 2,8% faţă de ianuarie 2015.

Creditele în lei reprezintă principalul motor al avansului împrumuturilor din ţară noastră. „Practic, în acest moment doar o parte din creditele vechi în euro mai sunt prelungite tot în moneda unică şi foarte puţine investiţii sunt accesate în euro pentru achiziţia de echipamente din străinătate. În rest, atât pentru creditele persoanelor fizice, cât şi pentru companii, creditele sunt accesate în lei, la dobânzi comparativ egale cu cele în valută“, au declarat analiştii economici.

Atât creditele ipotecare şi imobiliare, car şi cele de consum, în creştere susţinută

Creditele de consum sunt la fel de performanţe că cele de locuinţe. Anul trecut, soldul pentru creditele de consum în lei a crescut cu 11,4%, până la 31,37 miliarde lei, de la 28,14 miliarde lei.

Creditele de consum şi creditele de locuinţe au ajuns anul trecut la o pondere aproape egală, calculat la nivelul total al împrumuturilor populaţiei, potrivit BNR. Ceea ce este foarte interesant şi important de menţionat este că nivelul creditelor de consum în lei a reuşit să crească semnificativ în anul 2015, chiar cu 2 cifre, după mai mulţi ani de scăderi continue (între 2009 şi 2014).

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.