TIOR

Creditele in lei reprezinta 13% din totalul ipotecarelor

Creditele in lei reprezinta 13% din totalul ipotecarelorCreditele ipotecare în lei reprezintă 13% din totalul finanţărilor de pe piaţă. Creşterea este importantă, de 8%, faţă de luna mai a anului 2013. 5,4 miliarde de lei este totalul împrumuturilor în moneda naţională.

 

După o creştere de peste 2,5 ori în ultimul an, creditele ipotecare în lei au ajuns la o cota de piaţă de 13%, la sfârşitul lunii mai a anului 2014. Portofoliul de credite pentru locuinţe a crescut şi acesta, cu 9%, între mai 2013 şi mai 2014, ajungând la valoarea de 41,3 miliarde de lei.

 

Programul Prima Casă este în continuare cel mai important pentru creditarea ipotecară. Reamintim că în toamna anului 2013, acesta a devenit exclusiv în lei, tocmai pentru a încuraja împrumuturile în moneda naţională.

 

Acum, la jumătatea anului 2014, diferenţele dintre creditele Prima Casă şi creditele ipotecare standard, în lei, s-au diminuat, însă avansul de doar 5% rămâne foarte important pentru clienţii care vor să cumpere o locuinţă.

 

Creditele în euro sunt stabile în prezent, iar cele în franci elveţieni acoperă doar 3,7 miliarde de lei, după scăderi importante din ultima perioadă. Celelalte monede străine reprezintă prea puţin din totalul creditelor ipotecare din România.

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI