TIOR

Creditele imobiliare in lei si creditele in euro: ce prefera romanii

Creditele imobiliare in lei si creditele in euro: ce prefera romaniiVrei să-ți cumperi o casă sau un apartament nou? Află ce preferă românii: creditele în lei sau pe cele în euro.

 

În luna iunie 2013, în România se acordaseră credite imobiliare în valoare de aproape 39 miliarde de lei. De la începutul anului, românii au luat cu 5% mai multe credite. Acest lucru nu poate decât să fie un semnal pozitiv pentru țara noastră, având în vedere situația economic și socială.

 

Creditele imobiliare în lei și creditele în euro

 

Încă din 2012, se poate observa o impulsionare a creditelor în lei. Mai mulți români (cu peste 20% față de 2011) au ales această variantă pentru a cumpăra case și apartamente noi. De asemenea, și în primul semestru din 2013 trendul de creștere a creditării în lei s-a menținut ridicat. Scăderea la 5% a dobanzii ROBOR poate influența piața, ducând la un interes și mai mare pentru creditele imobiliare în lei. În plus, avansul pentru produsele financiare în lei ajunge chiar și până la 15%, față de cele în euro, pentru care oamenii trebuie să achite un avans de 25%. Nu ne referim, desigur, la creditele Prima Casă.

 

Cu toate acestea, la ora actuală, ponderea creditelor imobiliare în lei reprezintă numai 5% din ponderea tuturor creditelor imobiliare acordate pentru populație. Creditele imobiliare în valută încă sunt preferate de cei mai mulți români, pentru cumpărarea de case și apartamente noi. Rata mai mică a dobânzii este unul dintre motive.

 

În primele luni din anul 2013, creditarea în euro a crescut cu peste 1,8 miliarde de lei, față de ultimul trimestru din 2012. Creditele imobiliare în moneda națională însumează 2 miliarde de lei, cu doar 200 de milioane mai mult decat creșterea creditării în moneda UE.

 

Față de sfârșitul anului 2008, soldul creditelor imobiliare a crescut cu peste 85%. Popularul Program Prima Casă a contribuit foarte mult, iar eventuala sa dispariție va afecta foarte mult segmentul creditării bancare. Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului au dat asigurări, încă de luna trecută, că se vor suplimenta fondurile. Astfel, oamenii vor putea în continuare să acceseze împrumuturi bancare.

 

Sursa: conso.ro

 

Foto: cugetliber.ro

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI