TIOR

Conversia din valuta, mult simplificata in Romania!

Conversia din valuta, mult simplificata in Romania!Directiva UE 17/2014 va intra în vigoare şi în România. ”Prin proiectul legislativ se doreşte crearea unui cadru legal complex şi cuprinzător în ceea ce priveşte contractele de credit garantate cu bunuri imobile destinate consumatorilor. Proiectul îşi propune atât transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2014/17/UE cât şi reglementarea unor aspecte specifice pieţei şi practicilor naţionale”, este esența noii legi, care îşi propune să ofere o protecţie sporită persoanelor cu credite ipotecare.

Una dintre reglementările de bază ale directivei 17/2014 se referă la procesul de conversie a ipotecarelor în valută. Noutăţile sunt că fiecare client va trebui să aibă posibilitatea să-şi convertească împrumutul oricând în timpul derulării contractului. De asemenea, o altă prevedere care oferă protecţie clientului este aceea că banca este nevoită să ofere o dobândă mai mică, reducere de sold sau scăderea comisionului de administrare, în cazul în care rata lunară creşte cu cel puţin 20% de la începutul contractului.

În plus, instituţiile de creditare vor avea obligaţia să-i aducă la cunoştinţă clientului dacă rata lunară se apreciază cu mai mult de 20% şi să-l informeze pe acesta în legătură cu toate detaliile conversiei. Cum era şi normal, cursul la care se va realiza conversia va fi cursul BNR din ziua plăţii, sau, de comun acord între părţi, orice alt curs avantajos pentru debitor.

Alte modificări de notat pe care directiva europeană le va aduce creditelor ipotecare au legătură cu procesul de executare silită a imobilelor sau cu schimbarea contractelor de credit.

Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI