TIOR

Comisia Europeana: Legea darii in plata este un pericol

Comisia Europeana: Legea darii in plata este un pericolComisia Europeană şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la eventuală adoptare a legii dării în plată în forma actuală. Pe lângă riscurile pe care le-ar putea avea pentru bănci, ar putea fi afectaţi debitorii şi investitorii în mai multe sectoare ale economiei.


Şi organismele internaţionale îşi exprimă punctul de vedere cu privire la mult discutată şi dezbătuta lege a dării în plată. Iată ce spune menţiunea unui raport al Comisiei Europene, pe tema legii dării în plată în România: "Un risc major de înregistrare a unei tendinţe descendente a evoluţiilor macroeconomice este eventuală punere în aplicare a legii privind darea în plată, în forma sa actuală.

Astfel cum a fost aprobată iniţial de parlament, legea reprezintă o provocare serioasă la adresa stabilităţii sectorului bancar şi ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum şi asupra încrederii consumatorilor şi a investitorilor".


Comisia Europeană s-a referit şi la posibilitatea ca legea dării în plată să se aplice retroactiv, adică inclusiv pentru creditele ipotecare în derulare. Astfel, dacă această decizie este luată, creditarea va scădea, la fel ca şi securitatea juridică şi stabilitatea sectorului financiar.


Şi dezvoltatorii imobiliari din România îşi fac griji


Potrivit Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România, aceştia vor pierde sute de milioane de euro dacă legea dării în plată intră în vigoare cu termenii şi condiţiile actuale. De asemenea, şi debitorii care au achitat deja avansul pentru locuinţe, dar şi firmele de construcţii sau cele care produc materie primă pentru construcţiile de apartamente şi case vor întâmpina dificultăţi financiare.


De asemenea, promulgarea legii, fără excluderea Prima Casă, ar produce pierderi extrem de importante, ar putea conduce la blocarea contractelor în derulare privind achiziţia unei locuinţe şi ar crea probleme economice mult mai grave decât beneficiile aprobării legii.

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI