TIOR

Ce impact va avea conversia creditelor in franci elvetieni

Ce impact va avea conversia creditelor in franci elvetieniImpactul financiar al conversiei creditelor în franci elvețieni va fi de aproximativ 2.4 miliarde de lei, a declarat Eugen Rădulescu, șeful Directiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a României.

"În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferența de curs valutar este de 2.4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilității sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcționării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudențial recomandat în momentul de față", a spus Eugen Rădulescu, la o dezbatere organizată la Parlament.

Mai mult decât atât, ”numărul creditelor în franci elvețieni în acest moment a scăzut semnificativ: față de peste 70.000 de credite în urmă cu doi ani, la circa 50.000 în prezent. Semnalez în același timp că o soluție pe care am privilegiat-o a fost aceea a negocierilor directe între părți, între bănci și clienți", a adăugat reprezentantul BNR.

Guvernul condus de Dacian Cioloș a aprobat la mijlocul lunii septembrie o ordonanță de urgență care aduce schimbări pe piața creditelor ipotecare. Una dintre modificările aduse de OUG permite conversia creditelor în altă valută, ori de câte ori se constată o depreciere mai mare de 20%, iar în acest caz rata creditului imobiliar trebuie să scadă cu minim 10%. Clientul o poate solicita de fiecare dată, iar banca este obligată să o accepte, când se ajunge la momentul în care rata la creditul în valută este mai mare cu 20% faţă de cea a creditului în lei. Mai mult, conversia trebuie făcută în așa fel încât consumatorul să beneficieze de reduceri de dobândă, comisioane, iar cumulate, să conducă la o reducere a ratei creditului cu minimum 10%.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI