CCR discuta astazi inca 4 sesizari pe legea darii in plata

27-10-2016 / Blog credite imobiliare

ccr legea darii in plataCurtea Constituțională a României – CCR analizează astăzi, noi sesizări ale băncilor privind neconstituţionalitatea legii privind darea în plată.

Conform site-ului CCR, astăzi se vor discuta 4 sesizări. Este vorba de trei sesizări făcute de Bancpost, iar una de Intesa Sanpaolo România. Ședinţa publică este programată să înceapă la ora 9.00.

Judecătorii de la CCR au admis, marți, 25 octombrie, excepţii la legea dării în plată, dar au și respins, a anunțat președintele Curții, Valer Dorneanu.

Curtea Constituțională a admis două excepții de neconstituționalitate privind legea dării în plată, respingând totuși alte două excepții, din cele 33 de sesizări. În acest fel, CCR s-a pronunțat pentru 25 de dosare și a amânat o decizie pentru alte opt în data de 27 octombrie.

"Practic, am admis excepţia de neconstituţionalitate, s-a constatat că sintagma ”precum şi din devalorizarea bunurilor imobilelor”, sintagmă care era conţinută în art. 11 teza I, este neconstituţională. Sintagma se referea la faptul că sunt aplicabile şi acelor situaţii care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Ori, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile şi din acest punct de vedere va fi eliminată această sintagmă", a spus Valer Dorneanu.

"Am admis, de asemenea, excepţia de neconstituţionalitate şi am constatat că prevederile art. 11 teza I, raportate la art. 3, teza II, art. 4, art. 7 şi art. 8 din legea 77 sunt constituţionale în măsura în care instanţa judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii. Fac precizarea că această posibilitate nu o aveau instanţele sesizate de bănci sau de părţi şi de aici încolo instanţele de judecată vor trebui să aibă în vedere toate implicaţiile teoriei impreviziunii, şi cu privire la riscuri şi la proporţionalitate şi la celelalte aspecte", a mai declarat Președintele CCR.

De la intrarea în vigoare a legii, din cei peste 4000 de români care au depus notificări pentru darea în plată, 300 au reușit să predea locuința către bancă.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.