TIOR

CCR amana dezbaterea pe legea darii in plata

CCR amana dezbaterea pe legea darii in plataCurtea Constituţională a României a decis ieri să amâne dezbaterile pe tema Legii dării în plată. Discuțiile ar urma să fie reluată într-o ședință ulterioară. Până în acest moment, au fost depuse la CCR, aproximativ 500 de sesizări din partea băncilor.

Numărul acestora s-a dublat în mai puţin de o lună. La mijlocul lunii septembrie, existau aproape 250 de astfel de sesizări.

Una dintre prevederile din lege contestată de bănci, este cea privind aplicarea legii atât asupra contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a dării în plată, cât şi asupra contractelor încheiate după această dată. Instituțiile financiare pot invoca în acest fel elemente de neconstituţionalitate cu privire la un posibil efect retroactiv al legii.

Topul dosarelor de contestare a legeii dării în plată până la începutul lunii septembrie era condus de Raiffeisen Bank - 40, urmată de Bancpost, 37, Banca Transilvania cu 24 de dosare și Banca Românească cu 23 de dosare. Unicredit și Intesa Sanpaolo au depus câte un singur dosar la CCR.

România are nevoie de măsuri care trebuie să stimuleze piața economică și să atragă fonduri și investiții, susține Banca Comercială Română. ”Legea Darea în Plata este gândită într-o paradigmă eronată (și susceptibil neconstituțională), constituindu-se ca un impediment pentru siguranța și stabilitatea economică a României și reducând credibilitatea mediului de investiții local. Atât timp cât legile nu vor încuraja solutii comerciale la provocări sociale, iar politicile economice nu vor stimula atragerea de finanțări și investiții, intermedierea financiară se va restrange și la fel se vor restrange și premisele pentru prosperitate pe termen lung în Romania.”

La începutul lunii august, aproximativ 3.900 de notificări au fost trimise către 24 de bănci din momentul publicării în monitorul oficial a legii dării în plată, aproximativ 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare.

Ce presupune Legea dării în plată? Toți cei care au un credit ipotecar și nu mai pot plăti ratele, pot începe demersul pentru darea în plată a imobilului către bancă.

De reținut este faptul că această lege nu se aplică și pentru creditele acordate prin programul Prima Casă.

Care sunt ceilalți pași de urmat pentru darea în plată a imobilului către bancă, puteți afla în interviul realizat de echipa DezvoltatorImobiliar.ro cu Daniela Louise Mohanu, avocat.

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI