TIOR

BRD ia o masura care afecteaza prea putini romani

BRD ia o masura care afecteaza prea putini romaniBRD anunţă o măsură “forţată” de legea dării în plată: creşterea la 50% a avansului pentru creditele imobiliare în euro, acordate pe o perioadă de peste 25 de ani.

După ce Raifeissen Bank, Bancpost şi Banca Românească au crescut avansul la creditele pentru locuinţe, BRD le-a urmat exemplul, însă cu o măsură mult mai blândă. Banca numărul 2 din România (după numărul de active) a majorat la 50% avansul pentru creditele imobiliare în euro, cu perioada de rambursare de peste 25 de ani.

Creditele imobiliare în euro cu o perioadă mai mică de 25 de ani îşi păstrează avansul de 25%, iar creditele de locuinţe în lei rămân cu avansul de 15%. Măsura BRD îi poate afecta, în general, doar pe românii care-şi primesc veniturile în moneda Uniunii Europene şi care aleg soluţia de creditare pe termen lung în euro, cu toate că în ultimii ani procentul covărşitor de împrumuturi acordate a fost în lei, din motive evidente (ieftinirea continuă a dobânzilor, transformarea programului Prima Casă exclusiv în lei etc...).

Raifeissen Bank a mărit prima avansul la creditele de locuinţe, la sfârşitul lunii ianuarie. Banca a crescut avansul la creditele imobiliare în lei până la 35%, iar la cele în euro până la 40%.

La jumătatea lunii februarie, a venit rândul Bancpost să ia o decizie similară. Această a mărit avansul la creditele ipotecare în lei până la 33%, iar la cele în euro până la 43%.

În cele din urmă, în ultima parte a lunii trecute, Banca Românească a intrat şi ea în jocul legii dării în plată şi a făcut aceleaşi ajustări ca Raifeissen: avans de 35% pentru lei, respectiv de 40% pentru euro.

Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI