TIOR

BNR spune pas modificarii dobanzii

BNR spune pas modificarii dobanziiBNR a păstrat dobânda cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru creditele în lei şi creditele în valută la aceleaşi valori de 1,75% pe an, 8%, respectiv 12%.

În cea de-a doua şedinţă a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, dobânda cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru creditele în lei şi cele în valută au fost păstrate la aceleaşi valori. În ianuarie 2016, Banca Naţională redusese rată rezervelor minime obligatorii pentru împrumuturile în valută de la 14% la 12%. Asta înseamnă că Banca Naţională a lansat în piaţă peste jumătate de miliard de euro, lucru ce va contribui la creşterea volumului de credite în valută.

BNR menţionează că încă din luna noiembrie 2015 creditarea în lei a depăşit creditarea în valută. Împrumuturile în moneda naţională au o pondere de aproximativ 51%, rezultat datorat scăderii continue a dobânzilor pentru creditele în lei. În anii crizei economice, ponderea creditării în valută depăşea 70%.

Cei mai mulţi analişti financiar-bancari din România se aşteaptă ca dobânda-cheie să fie păstrată de BNR la valoarea minimă istorică de 1,75% pe tot parcursul anului 2016. Totuşi, aceştia cred că Banca Naţională va reduce ratele rezervelor minime obligatorii pentru creditele în lei şi creditele în valută până la valori mai mici decât cele de acum, chiar şi cu câteva procente semnificative.

Pentru 2017, dobânda-cheie ar putea să urce la 2,5%, iar ratele rezervelor minime obligatorii să coboare, la 4% pentru lei şi la 10% pentru valută.

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI