BNR: Legea conversiei creditelor poate duce la cresterea dobanzilor

16-10-2016 / Blog credite imobiliare

bnr - legea conversieiBanca Națională a României spune despre conversia creditelor în valută la un curs istoric că ar fi discriminatorie faţă de cei care s-au împrumutat în lei. La jumătatea lunii iunie, aproximativ 65% din totalul persoanelor fizice cu credite, aveau împrumuturi în lei, se arată într-un răspuns al BNR.

”În condiţiile în care debitorii care au contractat credite în lei au fost mai precauţi la risc şi au ţinut cont de recomandările BNR, de a se împrumuta în moneda în care îşi încasează veniturile, debitorii care s-au împrumutat în CHF (franci elveției) ar beneficia de avantaje considerabile”, apare în documentul BNR, semnat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

Mai mult decât atât, BNR susţine că o eventuală conversie la cursul istoric, ar putea afecta cursul de schimb, cu alte cuvite moneda națională s-ar deprecia. În plus, pentru a se reuși conversia întregului stoc de credite în franci elveţieni, băncile ar fi nevoite să cumpere echivalentul a 1,2 miliarde de euro.

”Pierderea totală estimată a sectorului bancar este de 2,38 miliarde de lei, iar pierderea estimată diminuată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de 1,66 miliarde de lei”, apare în textul transmis de BNR.

Pe de altă parte, agenția de rating Fitch Ratings, spune că eventuala adoptare de către Parlament a legii, nu va avea impact imediat asupra băncilor din România.

”Creditele în franci elveţieni (CHF) reprezintă o pondere neglijabilă din împrumuturi la cele mai multe dintre băncile pe care le evaluăm, iar, în cazul instituţiilor bancare care au portofolii în franci mai mari, au fost păstrate suficiente rezerve pentru absorbirea potenţialelor pierderi la conversie", spun cei de la Fitch.

Vă reamintim, votul pentru legea conversiei creditelor în franci elvețieni a fost amânat marți, din lipsă de cvorum.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.