TIOR

BNR are mai putine fonduri de rezerva, veste buna pentru banci

BNR are mai putine fonduri de rezerva, veste buna pentru banciBNR are mai puţine fonduri de rezervă, datorită deciziei instituţiei de a reduce rezervele minime obligatorii atât pentru valută, cât şi pentru euro (pentru lei, rezervele au fost reduse la începutul anului). Astfel, băncii au mai multe resurse pentru credite, în special pentru cele în euro.

 

 

Reducerea rezervelor minime obligatorii pentru valută, de la 18% la 16% a avut o consecinţă logică: BNR are mai puţine fonduri de rezervă, însă băncile româneşti au mai multe resurse pentru creditare, mai exact cu 500 de milioane de euro în plus.

 

În comparaţie cu sfârşitul anului trecut, rata rezervelor minime obligatorii în valută a scăzut cu 5%, iar comparativ cu iulie 2013 reducerea este de 7%.

 

Rezervă BNR era de 34,1 miliarde de euro la sfârşitul lunii iulie 2014, mai scăzută cu 300 de milioane de euro faţă de cea de luna anterioară. Rezerva de aur s-a păstrat neschimbată, la aproape 104 tone, echivalentul a 3,2 miliarde de euro.

 

Este de aşteptat ca şi nivelul dobânzii de politică monetară să fie redus de către BNR în cel mai scurt timp, lucru ce ar putea contribui la o ieftinire şi mai mare a creditelor.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI