TIOR

BNR ar putea reduce dobanda-cheie pana la 3,5% in 2014

BNR ar putea reduce dobanda-cheie pana la 3,5% in 2014Conform analiştilor de la Raiffeisen Bank, Banca Naţională a României va scădea dobânda-cheie până la 3,5%, de-a lungul anului 2014, estimare cu care au căzut de acord majoritatea specialiştilor economici.

 

La prima şedinţa de politică monetară a anului, care va avea loc pe 8 ianuarie, BNR ar putea reduce dobânda-cheie de la 4% la 3,75%, urmând că la a două şedinţa a anului, de pe 4 februarie, Banca Naţională a României ar putea scădea din nou dobânda, până la 3,5%.

 

De-a lungul anului trecut, Banca Naţională a României a redus cu 1,25% dobânda-cheie, de la 5,25% la 4%. Scăderile au avut loc în perioada iulie-decembrie.

 

Costurile creditelor în lei, apropiate de cele ale împrumuturilor în euro

 

La sfârşitul lui 2013, în urma numeroaselor ajustări ale dobânzii-cheie şi în special ale indicatorului ROBOR la 3 luni (care a ajuns să se situeze sub pragul de 2%), costurile creditelor în moneda naţională s-au apropiat foarte mult de cele în euro, diferenţa fiind de doar câteva procente.

 

Cu toate acestea, potrivit analiştilor de la Raiffeisen,Bank în luna noiembrie 2013 împrumuturile în lei nu reprezentau decât circa 40% din creditul privat total.

 

Demnă de menţionat este şi prognoza pentru indicatorii ROBOR la 3 şi 6 luni, pentru anul 2014. Conform specialiştilor economici de la banca mai sus menţionată, primul ar urma să crească până la 3,05% (o mărire cu peste 0,5%%), iar cel de-al doilea până la 3%.

 

Sursa foto: wall-street.ro

Elvila
TIOR

906.27 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI