TIOR

BCR: Legea darii in plata, posibil neconstitutionala

BCR: Legea darii in plata, posibil neconstitutionalaLegea dării în plată este din nou în atenția opiniei publice, după ce la începutul săptămânii, BNR a prezentat un raport în care se arată că aproximativ 4.000 de români vor să renunțe la locuință prin darea în plată către bănci.

Într-un comunicat transmis astăzi de Banca Comercială Română, instituția financiară avertizează că pot apărea condiții mai grele pentru cei care vor un credit ipotecar, consecință a legii dării în plată. Mai mult decât atât, pot interveni inegalități sociale, spun cei de la BCR.

”BCR estimează că instituțiile bancare vor găsi soluții de reducere a avansurilor la creditele de locuință pentru categorii specifice de clienți, dar, astfel, legea Darea în Plată creează premise negative care vor genera inegalități sociale.”

Pe de altă parte, Banca Comercială Română spune că ritmul creșterii creditelor pentru locuințe va fi din ce în ce mai lent, chiar dacă nevoile pieței sunt altele. ”Ritmul de creștere a creditării pentru locuințe va incetini semnificativ, în contradicție cu nevoile generate de calitatea scăzută a fondului locativ din România (case vechi, inghesuite si aglomerate, cu nevoi urgente de modernizare și reabilitare și chiar cu risc seismic ridicat)”, se arată în comunicat.

Legea dării în plată mai are un efect negativ: evacuarea prematură a locuinței. Înainte de această lege, până a se ajunge la executarea silită și vânzarea locuinței, procesul dura în medie 2-3 ani, timp în care se puteau identifica mai multe soluții financiare, punctează cei de la BCR.

Chiar dacă la începutul lunii, Banca Comercială Română a scăzut avansul minim la 25% pentru creditele ipotecare, în anumite zone din țară, reprezentanții bănci spun că aceasta a fost o măsură de echilibrare a riscului pe piața imobiliară și economică din România. ”Considerăm ca Legea Darea în Plată este o lege departe de a fi corecta și de a genera stabilitate”, spun reprezentanții BCR.

România are nevoie de măsuri care trebuie să stimuleze piața economică și să atragă fonduri și investiții, susține Banca Comercială Română. ”Legea Darea în Plata este gândită într-o paradigmă eronată (și sussceptibil neconstituțională), constituindu-se ca un impediment pentru siguranța si stabilitatea economică a României și reducând credibilitatea mediului de investiții local. Atât timp cat legile nu vor încuraja solutii comerciale la provocări sociale, iar politicile economice nu vor stimula atragerea de finanțări și investiții, intermedierea financiară se va restrange și la fel se vor restrange și premisele pentru prosperitate pe termen lung în Romania.”

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI