TIOR

Bancile vor putea garanta obligatiuni ipotecare cu credite de maximum 80% din valoarea imobilului

Bancile vor putea garanta obligatiuni ipotecare cu credite de maximum 80% din valoarea imobiluluiPe site-ul Ministerului Finanţelor Publice a fost publicat un nou proiect de lege despre obligaţiunile ipotecare. Astfel, potrivit acestuia, băncile vor putea garanta obligaţiuni ipotecare cu credite de maximum 80% din valoarea imobilului.

 

Instituţiile de creditare din România vor putea garanta obligaţiuni ipotecare cu credite pentru investiţii imobiliare de maximum 80% din valoarea imobilului adus în garanţie, în cazul creditelor imobiliare rezidenţiale, respectiv de maximum 60% pentru celelelalte credite imobiliare.

 

Proiectul de lege propus de către Ministerul Finanţelor mai prevede şi că, la momentul includerii în portofoliul de creanţe imobiliare cu care sunt garante obligaţiunile, ca toate creditele să nu aibă întârzieri la plată. De asemenea, pe durata acestora, întârzierile la plată trebuie să fie de cel mult 15 zile.

 

Băncile din România au solicitat o soluţie prin care emisiunile de obligaţiuni să devină o sursă alternativă de finanţare, din cauză că investitorii au încetat să-şi mai asume riscuri.

 

Până la sfârşitul lunii martie, autorităţile din ţara noastră trebuiau să trimită Parlamentului un proiect de lege despre emiterea de obligaţiuni ipotecare. Acesta trebuie să asigure investitorilor mai multă protecţie şi să diminueze riscurile emisiunilor de obligaţiuni ipotecare.

 

Astfel, se pare că dobânzile la creditele ipotecare pentru locuințe vor mai scădea daca instituțiile financiare vor putea face emisiuni mari de obligațiuni ipotecare pentru refinanțare.

Elvila
TIOR

906.48 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI