TIOR

Bancile vand credite record companiilor

Bancile vand credite record companiilorBăncile din România au vândut credite noi de un volum record către companii anul trecut. 38 miliarde lei este stocul de credite acordate firmelor în 2015, cel mai mare nivel din ultimii 4 ani. Cele mai multe credite au fost în lei, iar restul de împrumuturi au fost în dolari şi în euro.

După o creştere de 16,4% în anul 2015 faţă de 2014 a volumului de credite noi către companii, băncile au ajuns la vânzări de 38 miliarde lei de împrumuturi către acest segment. Creditarea în lei către firme a avut un avans de 18% în ultimul an, până la 24 miliarde RON, iar cea în euro a crescut cu 4,5%, până la 11,8 miliarde RON. Restul de credite către companii au fost în dolari: echivalentul a 2,2 miliarde RON.

De notat că împrumuturile în lei către companii au avut cel mai mare nivel de creştere din ultimii 5 ani. Chiar şi aşa, băncile au vândut cu un miliard lei mai mult credite pentru populaţie.

La fel ca şi în cazul vânzărilor de credite pentru populaţie, motivul principal pentru creştere este şi în cazul companiilor reducerea dobânzilor, care au fost într-o continuă scădere, care persistă şi acum.

La nivel general, creditarea în lei a crescut cu 20% în 2015, comparativ cu 2014, conform informaţiilor din piaţă bancară. Soldul creditelor în moneda naţională ajunsese la sfârşitul anului trecut la 110 miliarde lei şi se aşteaptă rezultate şi mai bune anul acesta. Anul acesta, este estimat că valorile vor fi şi mai bune, datorită condiţiilor excelente din piaţă.

Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI