TIOR

Bancile din Romania, profit de 5 ori mai mare fata de cele din Germania

Bancile din Romania, profit de 5 ori mai mare fata de cele din GermaniaStatisticile furnizate de Uniunea Europeană arată că băncile din România sunt cele mai profitabile din Europa. Astfel, băncile autohtone sunt de două ori mai rentabile decât media din Uniunea Europeană, chiar dacă cei din domeniu se plâng de pierderile suferite din cauza creditelor neplătite.

Mai mult decât atât, statisticile arată că băncile vor fi pe plus și în următoarea perioadă, datorită creditelor de consum și pentru locuințe, scriu cei de la Digi24. În primul trimestru al anului, băncile de la noi au avut o retabilitate medie de 13,5%, față de media europeană care este în jurul a 6 procente.

Pe de altă parte, băncile din Bulgaria, Estonia și Malta sunt mult mai profitabile față de cele din România. La celălalt capăt sunt instituţiile bancare din Grecia și Germania: 1,3% la sută, respectiv 2,6 procente.

În primele trei luni ale anului, băncile din România au avut un profit de peste 1 miliard de lei. De asemenea, cifrele mai spun că românii sunt încă atrași de dobânzile scăzute și iau împrumuturi de consum și pentru locuințe. Total creditelor pentru locuinţe este de aproximativ 24,4 miliarde de lei, iar cele de comsum au o valoare totală de 33,2 miliarde de lei.

În 2015, profitul pe întreg sistemul bancar a fost de 1.14 miliarde de euro, 22 de bănci fiind pe profit și 16 pe pierderi. Topul celor mai profitabile bănci din 2015 este condus de Banca Transilvania, BCR și BRD.

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI