TIOR

Bancile din Romania, mai profitabile ca niciodata – romanii ce castiga?

Bancile din Romania, mai profitabile ca niciodata – romanii ce castiga?Băncile din România sunt mai profitabile că niciodată. Profitul sistemului bancar era de 2,2 miliarde lei, la sfârşitul primelor 9 luni ale anului 2015. Cele mai mari câştiguri le-au avut BCR, BRD şi Banca Transilvania.

 

24 din cele 39 de bănci din România care au raportat profitul din primele 9 luni ale anului 2015 au avut rezultate mult mai bune faţă de anul trecut. Profitul cumulat al acestora este de 2,8 miliarde lei, în timp ce pierderile celorlalte bănci au fost de doar 0,6 miliarde lei.

 

Creşterea profitabilităţii sistemului bancar din România a evoluat constant de-a lungul anului 2015. Dacă după primul trimestru, profitul era de 800 milioane lei, la jumătatea anului acesta urcase la 1,2 miliard lei, iar după alte 3 luni până la 2,2 miliarde lei.

 

De departe cel mai mare profit din sistemul bancar românesc l-a avut BCR – peste 904 milioane lei. Rezultatul se datorează, în mare măsură, vânzărilor de pachete neperformante pe care le-a avut banca. Profituri consistente le-au anunțat și BRD sau Banca Transilvania.

 

Băncile sunt foarte profitabile – cu ce îi ajută pe români?

 

Întrebarea pe care ne-o punem cu toţii este cum anume ar putea fi avantajaţi românii de profitul pe care-l au băncile. Răspunsul este simplu – scăpate de riscurile pierderilor şi de povara prea multor credite neperformante (rata acestora s-a redus până la 12,3%), băncile ar putea să accelereze şi mai mult creditarea, în condiţii avantajoase pentru clienţi.

 

Deja creditarea a urcat până la culmi neatinse în ultii 8 ani, atât pe segmentul în lei, cât şi pe cel în euro. Rămâne de văzut dacă băncile vor îndrăzni mai mult şi vor mari dobânzile pentru depozite, care, sunt, la momentul de faţă, la valori foarte mici.

 

Dorești un Credit Prima Casă sau de Nevoi PersonaleAplică AICI.

 

Elvila
TIOR

907.43 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI