Bancile ar putea scadea in grup avansul la ipotecare

10-07-2016 / Blog credite imobiliare

Bancile ar putea scadea in grup avansul la ipotecareBăncile din România iau în calcul să reducă avansul la ipotecare, după ce legea dării în plată le-a forţat să testeze piaţa şi să crească avansul chiar ci la un nivel dublu faţă de până acum.

”Este prea devreme să avem o concluzie. Dorinţa fiecărei bănci este să fie competitivă, iar una din condiţiile competitivităţii este avansul", este declaraţia preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu, pe tema reducerii avansului la nivelul de dinaintea apariţiei legii dării în plata.

De altfel, Asociaţia Română a Băncilor a făcut un anunţ conform căruia toate băncile din sistemul românesc analizează reducerea avansului la ipotecare. Potrivit informaţiilor, BRD este prima instituţie de creditare care a făcut un pas înainte şi a recunoscut că ia în calcul scăderea avansului la ipotecare.

Băncile care au majorat cel mai mult avansul la ipotecare sunt Raiffeisen Bank, cu 35% la lei şi 40% la valută, şi Bancpost, cu 33% la lei şi 43% la valută.

Vânzările de ipotecare standard au fost foarte mici de la creşterea avansului

De la creşterile uriaşe ale avansului ipotecarelor, vânzările de credite de locuinţe standard au fost foarte scăzute, iar presiunea a fost pe programul Prima Casă. Acum însă fondurile pentru Prima Casă sunt aproape epuizate, chiar şi plafonul suplimentar de 500 de milioane de lei alocat de Guvern la începutul lunii iunie 2016.

Recent, Ministerul Finanţelor a anunţat că se vor redistribui din fondurile pentru Prima Casă. Astfel, vor fi alocaţi bani de la băncile care încă mai au bani pentru program şi vor ajunge la cele cu fondurile epuizate. Acest lucru este greu de crezut că va satisface o cerere care creşte pe zi ce trece.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.